Levně prodat, draze nakoupit. Soud potvrdil čtyři roky vězení pro bývalého šéfa Čepra

Čtyřletý trest vězení pro někdejšího generálního ředitele Čepra Tomáše Kadlece za nevýhodné obchody platí. Ve čtvrtek jej pravomocně potvrdil odvolací soud. Kadlec se podle rozsudku dopustil čtyřnásobného porušení povinností při správě majetku státního distributora paliv a musí Čepru uhradit škodu 260 milionů korun s úroky.

Spolu s Kadlecem čelil stíhání i bývalý obchodní šéf Čepra Alexandr Houška. Jeho podílem na trestné činnosti se bude odvolací soud zabývat příští měsíc. Původně o něm měl rozhodovat také ve čtvrtek, Houška se však podle advokáta vpředvečer zasedání zranil a skončil v nemocnici.

Odvolání Kadlece soud odmítl. „Odvolání obžalovaného Kadlece jsme shledali naprosto nedůvodné a ztotožňujeme se s názorem, k němuž dospěl obvodní soud. (…) Obžalovaní nejméně od listopadu 2003 do září 2005 – tedy téměř dva roky – vstupovali do obchodů a jednání se společností Czech Energospace, které zcela evidentně byly pro společnost Čepro jednostranně nevýhodné,“ uvedla předsedkyně senátu pražského městského soudu Eva Brázdilová.

Soudkyně: Kadlec byl vědomým článkem řetězce

Šestapadesátiletý Kadlec uvedl, že s trestem nesouhlasí a že podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Dodal, že uhradit škodu není v jeho silách. Zdůraznil, že jakožto generální ředitel neobchodoval s pohonnými hmotami a že za obchodní politiku Čepra zodpovídá obchodní úsek podniku.

Soudkyně to však odmítá. „Obžalovaný Kadlec byl vědomým článkem řetězce. Je naprosto vyloučené, že by nevěděl, co činí a jaký je efekt celého souboru těchto kroků,“ podotkla.

Čepro firmě Czech Energospace podle verdiktu levně prodávalo pohonné hmoty a draze je kupovalo zpátky, přičemž se vzdávalo marží a zisků. Czech Energospace přitom v té době neměla žádnou historii ani majetek. „Jsou to jednoduché kupecké počty. Jestliže prodávám nějakou hmotu a po dvou dnech genericky tutéž hmotu kupuji dráž, dá se škoda spočítat naprosto jednoduše,“ shrnula soudkyně.

Státní zástupce Tomáš Minx požadoval pro Kadlece přísnější trest, a to alespoň pětiletý. Chtěl, aby soud zohlednil sofistikovanost, promyšlenost a dlouhou dobu páchání trestné činnosti. „Čepro je významná strategická společnost pro Českou republiku. Mohlo být zasaženo do fungování trhu s pohonnými hmotami,“ upozornil. K motivu skutků už dříve řekl, že zřejmě existovalo určité finanční propojení, které se však nepodařilo zmapovat. 

Kadlec i Houška, kterému obvodní soud loni rovněž uložil čtyři roky vězení a povinnost spolupodílet se na náhradě škody, vinu od počátku odmítají. Tvrdí, že prostřednictvím transakcí plnili strategický úkol, který Česku přinesl vstup do EU, a to obměnu paliv.

Podle soudkyně však obchody s Czech Energospace k plnění tohoto úkolu nesměřovaly. Obchodovaná hmota totiž vůbec neopustila zásobníky, takže do nich nemohla být dodána hmota vyšší kvality.

Kauzu měla původně na starost soudkyně Králová

Soudy obžalobu řešily od roku 2010. Oba muže původně celkem třikrát zprostila viny soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová, které nakonec odvolací senát kauzu odebral kvůli nerespektování jeho pokynů. Proto se kauza vlekla.

„Kdyby věc byla ukončena dřív, byly by tresty nepochybně přísnější,“ upozornila teď Brázdilová s tím, že soudy takto musely přihlédnout k tomu, že se trestná činnost stala před dlouhou dobou.

Kadlec byl předsedou představenstva a generálním ředitelem Čepra od května 2003 do srpna 2005. Dříve vedl Národní bezpečnostní úřad a předtím působil v Bezpečnostní informační službě, kde řídil odbor řešící závažnou ekonomickou kriminalitu.

V jiné kauze, která rovněž spadá do doby jeho šéfování Čepru, čelí Kadlec obžalobě z krácení daní. Podle státního zástupce nepřiznal finančnímu úřadu zhruba 35 milionů korun, které mu přišly na švýcarský účet. Muž se hájí tím, že peníze nebyly jeho příjmem nebo úplatkem, ale půjčkou, kterou následně vrátil. Rozsudek by mohl zaznít v květnu.