Vojenskou kolonu lze předjet jedině celou najednou. To téměř není možné

Pravidla jízdy poblíž vojenské kolony (zdroj: ČT24)

Do kolony vojenských vozidel na běžných silnicích se nesmí zařazovat auta. Jde o přestupek, za který řidiči na místě hrozí pokuta do dvou tisíc korun. Auta mohou pouze předjet celou kolonu, na což potřebují dost dlouhý úsek i čas. Na možná rizika nebezpečného manévru upozornila vojenská policie akcí konanou ve středu na bývalém letišti u obce Kámen na Pelhřimovsku.

Na simulaci se přesouvala téměř kilometrová kolona kolových bojových vozidel pěchoty. Jela rychlostí 40 kilometrů v hodině. Osobní auto potřebovalo na předjetí 1800 metrů a trvalo mu to 72 vteřin. Podle mluvčí vojenské policie Nikoly Hájkové to v běžném provozu není jednoduché a je důležité, aby řidič zvážil, jestli je schopen celou kolonu předjet.

Reálně se mohou řidiči s takovou situací setkat v květnu, kdy je v plánu přesun techniky zahraničních armád přes Česko, dodala mluvčí.

Voják má z vozidla omezený výhled

Vjetím do kolony řidič porušuje pravidla silničního provozu a navíc ohrožuje vlastní bezpečnost. Hájková upozornila na omezený výhled. „Často se stává, že řidič bojového vozidla nevidí vozidlo, které se do kolony zařazuje,“ uvedla.

Rozdílná je také brzdná dráha, jak ukázala další ukázka. Při rychlosti 70 kilometrů v hodině potřebovalo osobní auto na zastavení 21 metrů, bojové vozidlo stálo až po 39 metrech.

S tím, že se auta při předjíždění zařazují do kolony, se vojáci setkávají, potvrdil Jakub Vrtiška, který řídil jeden z obrněných transportérů. „Řidiči to moc neznají,“ řekl.

Mezi vozidla s právem přednostní jízdy nepatří jen ty armádní, mohou to být třeba i vozidla hasičů, policie nebo záchranářů. Jde o vozidla vybavená modrými nebo modročervenými majáky. Do skupiny takových vozidel se ostatní auta nesmějí zařazovat.

Problémy způsobuje i to, že se někteří řidiči nechávají rozptýlit pohledem na vojenská vozidla a přestanou se věnovat řízení. „Následky takové nepozornosti nebo i roztržitosti řidičů mohou být fatální,“ uvedla vysočinská koordinátorka Besipu Veronika Vošická-Buráňová. Vojenská policie upozorňuje také na to, že motoristé musí její pokyny poslouchat tak, jako poslouchají ty od republikové policie.