Troška krve prozradí, zda těhotným ženám v budoucnu hrozí vysoký tlak nebo infarkt

Události: Metoda Ilony Hromadníkové umožňuje předpovědět riziko infarktu těhotných i jejich dětí (zdroj: ČT24)

Nový typ vyšetření vyvinutý profesorkou Ilonou Hromadníkovou z Ústavu pro péči o matku a dítě umožňuje z malého množství krve odhalit riziko kardiovaskulárních onemocnění u těhotných žen a dětí po porodu. Malé množství krve stačí ke zjištění, zda v budoucnu nehrozí matkám třeba infarkt, srdeční selhání nebo cévní mozková příhoda. Univerzita Karlova metodu přihlásila k patentovému řízení a chce ji nabídnout na trhu.

K vyšetření stačí zhruba mililitr krve, který posléze putuje do laboratoře. Že k testu stačí tak malé množství, je výhodné právě proto, že je odebírána i novorozencům. Vědci pak v laboratoři sledují molekuly ribonukleové kyseliny.

„Když je množství těchto molekul nižší nebo vyšší oproti normě, tak víme, že daná matka nebo její dítě narozené v těhotenské komplikaci má zvýšené kardiovaskulární riziko,“ shrnuje metodu její autorka Ilona Hromadníková.

Jde o ženy, u nichž se už během těhotenství vyskytly komplikace. Typicky jde o vysoký tlak, který má pět až deset procent budoucích matek. V následném životě pak u nich hrozí významně vyšší riziko trvalé hypertenze, tedy vysokého tlaku, srdečního infarktu a cévních mozkových příhod, podotýká Renata Cífková z Centra kardiovaskulární prevence.

Profesorka Ilona Hromadníková
Zdroj: ČT24

Po porodu se u žen ještě žádné příznaky onemocnění projevit nemusí. Nový typ vyšetření krve ale umožňuje odhalit problém v budoucnosti. „Žena může být totiž nemocná za několik let po těhotenství, které představuje určitou zátěž,“ upozorňuje zástupce ředitele Ústavu pro péči o matku a dítě Ladislav Krofta.

A totéž platí i pro potomky těchto žen, u kterých se riziko výskytu kardiovaskulární nemoci může rovněž objevit. „Aktuálně máme podané dvě přihlášky vynálezu, to znamená, že máme připravenou ochranu duševního vlastnictví, čekáme na udělení patentu,“ říká Otomar Sláma z Univerzity Karlovy. Zároveň škola hledá investora, který by zajistil rozšíření nové metody na trhu.