Na Ruzyni nacvičovali nehodu letounu po přistávacím manévru. V akci bylo 350 záchranářů i figurantů

Rozsáhlé cvičení na ruzyňském letišti (zdroj: ČT24)

Na pražském Letišti Václava Havla proběhlo ve středu mimořádně rozsáhlé cvičení havárie dopravního letadla. Podle připraveného scénaře simulovalo havárii po nezdařeném přistávacím manévru a do akce se zapojilo celkem asi 350 lidí. Součástí cvičení byla i evakuace a ošetření raněných pasažérů a jejich převoz do spádových nemocnic. Cvičení probíhalo za běžného provozu letiště.

  • Letiště žádalo cestující, aby středeční cvičení nefotili ani nenahrávali. Panovaly totiž obavy před rozšířením poplašné zprávy o skutečné nehodě letadla.

„Statisticky dochází k leteckým nehodám velmi vzácně. Velká mezinárodní letiště však musí být připravena i na takovou událost. Proto minimálně jednou za dva roky pořádáme pohotovostní cvičení, při kterém komplexně testujeme připravenost na řešení mimořádných událostí všeho druhu,“ řekl člen představenstva Letiště Praha odpovědný za bezpečnost Milan Špaček.

V akci tak bylo 220 členů zásahových složek, 100 figurantů, kteří představovali cestující, a 30 organizačních pracovníků. Vedle bezpečnostních složek letiště se zapojili i příslušníci hasičského sboru, policie, záchranné služby či některých pražských nemocnic.