Kdepak Škaredá středa. Krásné počasí vydrží celé Velikonoce, slibují meteorologové

Studio 6: O Velikonocích bude slunečno, teplo a sucho (zdroj: ČT24)

Slunce a příjemně teplé počasí prostoupí velikonoční svátky. Teploty se budou pohybovat okolo dvacítky, nelze očekávat ani žádné výraznější srážky. Charakter počasí však potrápí alergiky, kteří se musí připravit na zvýšené množství pylu v ovzduší.

Škaredá středa začala svěže, ráno se objevovaly i mrazíky, v jižních Čechách na Volarsku dokonce naměřili osm stupňů pod nulou. „Je to extrém, jinde jsou teploty výrazně vyšší, většinou se pohybují těsně nad nulou,“ informovala meteoroložka ČT Barbora Tobolová.

Středeční maxima vystoupí na 13 až 17 stupňů Celsia, v horách v tisíci metrech okolo sedmi stupňů. Postupně bude od severovýchodu přibývat oblačnosti, přinést může i slabounké srážky, navečer se ale opět vyjasní.

V následujících dnech meteoroložka Tobolová očekává slunečno, sucho a teplo, průměry by měly do Velikonočního pondělí postupně překonat 20 stupňů a v následujícím týdnu již nad touto úrovní setrvat.

Počasí
Zdroj: ČT24

Porostou i noční teploty. Pravděpodobnost teplot pod nulou se proto výrazně snižuje, sdělila Tobolová s tím, že v pátek lze čekat již jen ojedinělé přízemní mrazíky. „Od pátku už by mrznout nemělo,“ předpověděla meteoroložka.

Tobolová upozornila, že se začíná výrazně projevovat efekt „teplotních ostrovů“: po ránu bývá teplota ve městech výrazně vyšší než v přírodě. Rozdíl mezi centrem Prahy a periferií ve středu ráno činil pět stupňů.

Počasí potrápí alergiky

Charakter počasí zapříčiní zvýšení množství pylu v ovzduší. Aktuálně dominuje pyl břízy a dubu, alergiky ale potrápí i habry či platany, přidají se buky, jasany a rovněž vrba. Ke konci měsíce pak propukne mnohými obávaná sezona trav.