Koudelka potřetí. Vláda hodlá Zemanovi znovu navrhnout povýšení šéfa BIS

Vláda chce potřetí navrhnout ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku na jmenování do generálské hodnosti. Prezident Miloš Zeman ho loni dvakrát povýšit odmítl a BIS navíc opakovaně ostře kritizoval.

Kabinet Andreje Babiše (ANO) návrh zdůvodňuje vysokými profesními a osobními kvalitami Koudelky a velmi dobrými výsledky, kterých civilní kontrarozvědka dosahuje. Koudelka by podle představ vlády měl získat hodnost brigádního generála.

O návrzích na jmenování generálů bude kabinet jednat v pondělí, Hrad ho ale odmítá. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz serveru Deník N uvedl, že pokud vláda opět Koudelku na jmenování generálem navrhne, bude Zeman postupovat jako v minulosti. Na doplňující dotaz, zda to znamená, že by prezident Koudelku generálem nejmenoval, Ovčáček odpověděl, že „žádný doplňující komentář není nutný“.

Poprvé Zeman Koudelku odmítl povýšit loni v květnu. Média tehdy spekulovala o tom, že šlo o odplatu za vyhoštění ruských agentů s diplomatickým krytím, k němuž vláda přistoupila po otravě špiona Sergeje Skripala ve Velké Británii. Západ z ní viní Rusko. Druhým faktorem měl být materiál zpravodajců, který popíral, že by se v Česku někdy vyráběl a testoval jed novičok – ačkoliv to tvrdil prezident.

Podruhé Koudelka na Hradě neuspěl v říjnu, Zeman navíc jeho tým ostře kritizoval, když výroční zprávu BIS varující před ruskou a čínskou špionáží označil za „plácání“ a zpravodajce za „čučkaře“. Jisté rozladění kvůli opakované stopce pro Koudelkovy výložky na podzim projevil i premiér, když uvedl, že mu Zeman povýšení šéfa BIS slíbil.

Samotná BIS kritiku odmítla s tím, že má za sebou úspěšné období. Hájí se, že jí za službu pro Českou republiku poděkovala vláda i kontrolní orgány. Ocenění se BIS dočkala také při březnové cestě Babiše do USA, během které v sídle americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Koudelka převzal ocenění za zahraniční spolupráci.

Finance navrhují povýšit šéfa celníků

Koudelka nicméně není jediné jméno, které by mělo putovat na Hrad. Ministerstvo vnitra navrhuje povýšit do hodnosti brigádního generála policejního ředitele Jana Švejdara. Nominaci zdůvodňuje vysokou profesionální připraveností. „V současné době Policie České republiky pod jeho vedením dosahuje velmi dobrých výsledků,“ poznamenal úřad.

Stejnou hodnost by mohli získat také ředitel Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Tomáš Kužel a velitel Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky Radim Řehulka.

Generálního ředitele Generálního ředitelství cel Milana Poulíčka, dosavadního brigádního generála, by mohl Zeman jmenovat do vyšší generálské hodnosti generálmajora. „Prokazuje vysokou profesionální připravenost a ve svých dosavadních funkcích získal všestranné praktické zkušenosti,“ zdůvodnilo návrh na povýšení ministerstvo financí.

Ministerstvo spravedlnosti vládě zaslalo návrh na jmenování dvou brigádních generálů, a to náměstka generálního ředitele Vězeňské služby ČR pro bezpečnost a kontrolu Pavla Hadravy a ředitele Vazební věznice Olomouc Jiřího Ruprechta.