Aprílové počasí je, když... Koncem týdne nasněží

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Po teplém začátku měsíce se duben rozhodl ukázat, co je to aprílové počasí. V příštích dnech se dramaticky ochladí. Ve druhé polovině týdne ani na počátku příštího nepřesáhnou teploty deset stupňů Celsia. Naopak by o víkendu mohlo v polohách nad 400 metrů sněžit.

Jeden týden dvacet, druhý týden pět. V dubnu nejsou velké teplotní rozdíly nijak neobvyklé, přesto mohou leckomu zkomplikovat život – sněhu se mohou obávat třeba řidiči, kteří v souladu se zákonem již přezuli na letní pneumatiky. A to, že nasněží, je přitom docela možné.

Nový sníh
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Hlavně v sobotu by mělo sněžit v západní části republiky v polohách nad 400 metrů, na východě nad 800 metrů. Napadne až deset centimetrů sněhu. „Vločky se mohou ojediněle objevit i v nížinách, sníh se tu ale neudrží,“ doplnila meteoroložka Alena Zárybnická.

Česko zasáhne v příštích dnech frontální rozhraní, které přivane studený vzduch od severovýchodu. Až na počátku příštího týdne se situace otočí, a začne naopak proudit teplejší vzduch od jihovýchodu, takže se zase oteplí.

Počasí 11.–13. 4.
Zdroj: ČT24

Do té doby je ale třeba počítat s velmi nízkými teplotami ve dne i v noci. Noci budou již od čtvrtka mrazivé, dny mohou být mrazivé hlavně v pátek a sobotu. Denní maxima se mají pohybovat mezi 3 a 7 stupni Celsia, v sobotu ještě o stupeň níže a na horách bude mrznout celý den. Ovšem již od středních poloh přijde v západní části republiky zmíněné sněžení.

Sněžit může již od čtvrtka, zprvu ale jen na nejvyšších horách nad 1000 metry, později i nad 600 metry. V pátek pak očekávají meteorologové přeháňky, zato v sobotu budou srážky celodenní a tam, kde nebude sněžit, bude pršet.

Kolik sněhu do neděle napadne
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

V neděli by již měly být srážky jen občasné a navíc se začne oteplovat, takže postupně půjde většinou o déšť a sněžit bude zase už jen na horách. I tak ale zůstanou nejvyšší denní teploty pod deseti stupni, konkrétně vystoupí na rozmezí 5 až 9 stupňů Celsia.