Pokud bude Rafaj v mýtné kauze obviněn, čekám od něj rezignaci, prohlásil Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) čeká rezignaci Petra Rafaje na funkci šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, pokud bude obviněn v současném vyšetřování možné korupce v tendru na mýtné. Premiér to řekl v pořadu Partie televize Prima. Počátkem března proběhl v sídle antimonopolního úřadu policejní zásah a podle serveru Novinky.cz je Rafaj podezřelý z korupce.

Už v pátek si Rafaje vyslechli oba předsedové koaličních stran. Rafaj na setkání odmítl, že by schůzky k tendru na mýtný systém ovlivnily rozhodování jeho úřadu. Úřad podle něj rozhoduje nestranně a nezávisle. Babiš následně uvedl, že Rafaje zatím neodvolá.

Nyní premiér zopakoval svá dřívější slova, že vláda musí počkat, jak se policejní vyšetřování kolem antimonopolního úřadu vyvine. „My jsme panu Rafajovi řekli, že si počkáme na vyšetřování policie. Kdyby se stalo, že ho policie obviní, tak samozřejmě budeme čekat jeho rezignaci,“ uvedl Babiš na Primě. Sám premiér je přitom obviněn v kauze Čapí hnízdo z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie.

Kauzu odstartoval 7. března policejní zásah na antimonopolním úřadu či v sídle firmy Kapsch, která v současnosti provozuje mýtný systém. Policie nikoho neobvinila, server Novinky.cz však napsal, že vyšetřovatelé podezírají Rafaje a šéfa Kapsche Karla Feixe z korupce. 

Policisté byli i u místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, který se s Rafajem i Feixem kvůli mýtnému scházel. Deník Právo napsal, že podle policejních důkazů Faltýnek na schůzce s Feixem dohodl, že u Rafaje zařídí ovlivnění soutěže ve prospěch firmy Kapsch.

Sám Faltýnek však odmítl, že jeho schůzky s Rafajem a ředitelem firmy Kapsch mohly znamenat ovlivnění soutěže na nového dodavatele mýtného systému. Také provozovatel českého mýtného systému Kapsch odmítl podezření z nezákonného ovlivňování mýtného tendru.

Podle protokolu o provedení prohlídky policisté Rafajovi na několik hodin zabavili mobilní telefon, vzali mu stovky stran dokumentů, desítky flash disků a také 200 tisíc korun v hotovosti. U prohlídky byl šéf olomouckých vrchních žalobců Ivo Ištvan.

Rafaj v pátek uvedl, že podal stížnost proti březnovému policejnímu zásahu v sídle úřadu nejvyššímu státnímu zástupci a také u Ústavního soudu. Jeho advokát David Kojzar ve čtvrtek řekl televizi Prima, že příkazy soudu neobsahují téměř žádné odůvodnění a policie zabavila více listin, než soud povolil.

Případné odvolání je i v rukou prezidenta

V čele antimonopolního úřadu působí Petr Rafaj od roku 2009. Jeho první funkční období vypršelo v roce 2015. O dalším jeho působení rozhodovala vláda, kterou tehdy tvořila koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Nyní by měl Rafaj zastávat čelní funkci na úřadu do roku 2021. Předčasné odvolání by museli provést dva lidé – činí tak hlava státu, ovšem jen na návrh předsedy vlády.

Prezident Miloš Zeman však dal najevo, že by případnému návrhu na Rafajovo odvolání nevyhověl. V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes přirovnal zásah policie na antimonopolním úřadu ke kauze z roku 2013, kdy policisté mimo jiné přišli na úřad vlády a následně padla Nečasova vláda. Prezident by bral v potaz pouze pravomocné soudní rozhodnutí.