Změny ve vládě Babiš nevylučuje, o budoucnosti ministrů se chystá mluvit se Zemanem

Události ČT: O možné výměně ministrů ve vládě může rozhodnout už příští týden (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce případné změny ve vládě probrat s prezidentem Milošem Zemanem, na termín schůzky ale zatím čeká. Uvedl to v nedělním pořadu Partie televize Prima. Na posledním jednání na Pražském hradě toto pondělí prý spolu budoucnost ministrů neřešili. Změny ve vládě Babiš nevylučuje, zopakoval však, že záležitost by nejdříve probral s hlavou státu a příslušným ministrem. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka se schůzka uskuteční pravděpodobně nejpozději ve středu.

„Nemluvili jsme o tom, i když o tom byly spekulace,“ řekl Babiš k pondělní schůzce s prezidentem na Hradě, kterou ohlásil několik minut před jejím začátkem. Dodal, že se k Zemanovi znovu chystá. „Čekám na termín, chci to (případné změny ve vládě) s ním probrat,“ dodal předseda vlády.

Konkrétní jména ministrů nechtěl premiér komentovat. Nejčastěji se spekuluje, že by mohli skončit ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) či ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO). Babiš změny ve vládě poprvé připustil na začátku roku. 

Premiér dodal, že pokud se na nějakém dalším postupu domluví s prezidentem, bude o něm informovat veřejnost. Na dotaz, zda už má rozmyšlenou náhradu za ministry, kteří by měli případně skončit, uvedl, že „pokud jdu s nějakým návrhem, tak musím mít“. Hradní mluvčí Ovčáček dodává, že je „plně v rukou pana premiéra, s čím za panem prezidentem přijde“.

Negativní reakce kvůli přístupu k tchajwanskému zástupci na setkání investorů

Nováková aktuálně čelí kritice a výzvám k odstoupení kvůli nedávnému incidentu, kdy zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci českého ministerstva průmyslu. Podle premiéra je v tom Nováková ale v podstatě nevinně. „Pokud se rozhodnu změnit ministry, budu mít podstatně důležitější důvody,“ poznamenal Babiš.

Připustil ale, že se Nováková dopustila některých nepovedených výroků. Rozruch vyvolala například i její slova o cenách mobilních dat.

Tento týden nicméně vyzvala Babiše k okamžitému odvolání Novákové polovina senátorů. V otevřeném dopisu senátoři uvedli, že Nováková poškodila vztahy s Tchaj-wanem a už poněkolikáté nezvládla své povinnosti. 

„Nevhodným krokem poškodila důležité kulturní a ekonomické vztahy s Tchaj-wanem, a to i přesto, že je zodpovědná za budování ekonomických vztahů. Nedbala na významnou obchodní bilanci, pracovní příležitosti, které tchajwanské firmy Čechům zprostředkovávají, a kulturní spolupráci, kterou s Tchaj-wanem Česká republika má. Nemluvě o nezvládnutí základního diplomatického jednání,“ uvedli senátoři na adresu Novákové.

„Je to na panu premiérovi, jak se rozhodne,“ uvedla sama ministryně. O své další budoucnosti nic neví.

Ťok čelí kritice kvůli mýtu nebo D1

Babiš neodpověděl na dotaz, zda je s Ťokem domluvený na jeho výměně. Odmítl však, že by případný odklad jeho konce na dopravě byl způsobený policejním vyšetřováním kolem mýtného systému. „Mýto nemá nic společného s tím, jestli (Ťok) zůstane, nebo nezůstane,“ uvedl Babiš. 

Ministr dopravy čelí už delší dobu kritice komunistů, kteří Babišovu vládu tolerují ve sněmovně. V únoru řekl předseda KSČM Vojtěch Filip serveru Neovlivní.cz, že s Babišem probíral personální změny kabinetu. Na otázku, zda na schůzce s premiérem, kde řešili i odchod Ťoka, padl termín 15. března, Filip odpověděl: „Ano, o tomto, respektive podobném termínu se premiér zmiňoval.“

Premiér to ovšem v reakci popřel. Filip má podle předsedy vlády právo na vyjádření názoru. „Ale není to KSČM, která rozhoduje, kdo bude ve vládě a kdo nebude,“ zdůrazňoval Babiš. 

Předseda ČSSD Jan Hamáček pak podle Babiše změny v řadách ministrů za sociální demokracii dělat nechce. „Stále platí moje stanovisko, že jsem s prací ministrů za ČSSD spokojen a nechystám žádné změny, “ potvrdil Hamáček.

Ani ministrům za ČSSD se ale nevyhýbají výtky. Komunistům se například nelíbí postoj ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD) k rusko-ukrajinskému konfliktu v Azovském moři.

Opoziční ODS pak vidí negativně ministryni práce a sociálních věcí. „Vidím ministry nebezpečné pro českou ekonomiku, jako je třeba paní ministryně Maláčová, která je schopná slíbit cokoli, aniž by věděla, kde na to Česká republika vezme peníze,“ uvedl místopředseda strany Martin Kupka.