Víkend bude polojasný až oblačný. Příští týden se ochladí ve čtvrtek

Podle dlouhodobé předpovědi ČHMÚ se mají teploty v příštím týdnu pohybovat v průměru kolem 13 stupňů. Ještě v pondělí a úterý bude rtuť teploměru šplhat ke 20 stupňům, ve čtvrtek se ale ochladí a přijdou i srážky. Naopak další tři týdny mají být oproti normálu o něco sušší, teploty však dál porostou a v prvním květnovém týdnu by se měly dostat k průměrným 18 stupňům. Nad nulou by už měly zůstat i noční teploty.

V sobotu odpoledne v Čechách převládá polojasno až oblačno. Na severu a severovýchodě Čech se odpoledne místy objeví přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku je pak zataženo až oblačno a na východě a severovýchodě se také mohou vyskytnout občasné přeháňky či déšť. Nejvyšší teploty budou na severozápadní polovině Čech, kde se vyšplhají až k 18°C, jinde zůstanou mezi 12 až 16 °C a v 1000 m na horách kolem 9 °C, v Jeseníkách a Beskydech pak kolem 5 °C. 

V neděli bude zpočátku polojasno až skoro jasno, od jihozápadu pak začne postupně oblačnosti přibývat. Nejvyšší teploty vyšplhají na 15 až 19 °C, v 1000 m na horách bude kolem 9 °C. 

V pondělí se očekává oblačno až polojasno. V jihozápadní polovině území místy, jinde jen ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty se dostanou k dvacítce. Foukat bude dále slabý severovýchodní až východní vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

x
Zdroj: ČT24

Počasí v následujících dnech pak bude spíš oblačné a zatažené, místy s deštěm či přeháňkami. V úterý se ještě teplota vyšplhá na 19 stupňů, ve středu už jen na 17 a pak nastane výrazné ochlazení. Ve čtvrtek mají být nejvyšší denní teploty jen 7 až 11 stupňů Celsia.  V pátek se má podle předpovědi zase oteplit na 10 až 15 stupňů Celsia. Podobné počasí by pak mělo zůstat i o víkendu. 

Noční mrazíky už by hrozit neměly

Počasí v nadcházejících čtyřech týdnech bude teplotně i srážkově spíše průměrné a nemělo by podle meteorologů vybočovat z hodnot obvyklých pro tuto část roku. „Týdenní průměry nočních minim předpokládáme kolem plus čtyř stupňů Celsia, v posledním týdnu předpovědi kolem plus šesti stupňů,“ uvedli meteorologové.

Současně očekávají, že nadcházející týden bude srážkově mírně nadprůměrný, další týdny sledovaného období by už měly být průměrné.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 8. dubna do 5. května je 9,6 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 1952, kdy průměr činil 13,5 stupně Celsia. Zatím nejnižší průměr 5,7 stupně meteorologové zaznamenali v roce 1982.