Výsledkem úterní razie jsou čtyři obvinění lidé. DPH měli pokrátit o 30 milionů

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili v souvislosti s úterními zásahy na několika místech v Česku čtyři lidi a sedm právnických osob z krácení daně a účasti na organizované zločinecké skupině.

„Jedná se o jednu z větví v jiné trestní věci stíhané organizované zločinecké skupiny, která vykazováním nákupu záměrně nadhodnocené reklamy měla krátit DPH a daň z příjmu právnických osob,“ vysvětlil mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. Celková výše škody podle něj dosahuje skoro třiceti milionů korun.

Dozorující státní zástupce Vít Koupil z ostravské pobočky olomouckého vrchního státního zastupitelství obvinění potvrdil, podrobnosti k případu však uvést nechtěl. „Odkazuji pouze na tiskovou zprávu, kterou vydala NCOZ,“ uvedl.

Na více místech v Česku včetně Prahy zasahovala policie během úterka. Ibehej upřesnil, že policisté provedli čtyři domovní prohlídky a tři prohlídky jiných prostor a pozemků. Stíhání obviněných se podle mluvčího vede na svobodě.

Za krácení daní by jim hrozilo maximálně deset let vězení, horní hranice trestní sazby se však u pachatele trestného činu spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny zvyšuje o jednu třetinu.