Novým šéfem sněmovního školského výboru by měl být Martin Baxa. Nahradí Klause mladšího

Poslanecký klub ODS navrhne na předsedu sněmovního školského výboru místopředsedu strany Martina Baxu. Měl by nahradit Václava Klause mladšího, kterého nedávno vedení občanských demokratů ze strany vyloučilo. Na úterní tiskové konferenci před zahájením schůze sněmovny to řekl předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura. Předpokládá, že potvrzení volby by se mohlo uskutečnit na příští schůzi dolní komory ve středu 17. dubna.

„Navrhneme na nového předsedu školského výboru Martina Baxu, který i na programové konferenci prezentoval náš program v oblasti školství a vzdělávání,“ uvedl Stanjura. Klub ODS navrhne Baxu školskému výboru, posléze se věc bude projednávat na plénu Poslanecké sněmovny.

„My současně máme nárok na tři místa ve školském výboru. Rozhodli jsme se, že se spokojíme se dvěma místy, nebudeme navrhovat výměnu členů školského výboru,“ doplnil Stanjura.

Baxa učil na gymnáziu

Klause vyloučila ze strany v sobotu 16. března výkonná rada ODS kvůli rozdílům v názorech na některé programové záležitosti. Klaus podle představitelů občanských demokratů „svým jednáním a vystupováním dlouhodobě poškozoval dobré jméno ODS“. Klaus na pozici předsedy výboru sám nerezignoval.

Baxa (43) vedle poslaneckého mandátu zastává i úřad plzeňského primátora, na pozici působil už mezi lety 2010 a 2014. Od roku 1999 učil dějepis a zeměpis na plzeňském gymnáziu na Mikulášském náměstí. Na škole pracoval na částečný úvazek i jako profesionální politik, skončil až po zvolení do sněmovny, kde je od předloňského roku.