Počet lidí, kteří onemocněli spalničkami, dále stoupá. Za týden přibylo 57 případů

Počet onemocnění spalničkami v Česku dále stoupá. Celkem je nemocných už 366 lidí. 57 případů přibylo za tento týden, z toho v Praze nově onemocnělo 20 osob. Jde o dosud nejvyšší počet hlášených onemocnění spalničkami za jeden týden. Nejvíce nemocných eviduje kromě Prahy Pardubický a Královéhradecký kraj. České televizi to sdělila hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Epidemie spalniček v Česku neustupuje. Nejhorší situace je v Praze, kde je celkem 126 nemocných, z toho 20 osob přibylo tento týden. „Jde o dosud nejvyšší počet hlášených onemocnění za jeden týden. Nejvíc nemocných v tomto týdnu je ve věkové skupině 20 až 39 let,“ uvedla Zdeňka Jágrová, ředitelka protiepidemického odboru Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Situace se zhoršuje i v Královéhradeckém kraji, kde evidují celkem 51 nemocných, z toho je v tomto týdnu nově nahlášených 13 případů. Pardubický kraj hlásí 49 nemocných spalničkami. Za posledních sedm dnů tam přibyly dva případy.

Hlavní hygienička čeká další nárůst

Hlavní hygienička Eva Gottvaldová očekává, že epidemie bude dál pokračovat. „Spalničky se stále šíří, protože jde o kapénkovou infekci. Jelikož počet nemocných roste i v celé Evropě a lidé hodně cestují, předpokládáme, že se čísla budou ještě zvedat.“

Moravskoslezský kraj eviduje 65 nemocných. V Plzeňském kraji je pak nemocných 30 lidí, z toho dva lidé onemocněli v tomto týdnu. Ve Středočeském kraji spalničkami je nemocných 20 lidí, v Jihočeském šest lidí, ve Zlínském rovněž šest, v Jihomoravském čtyři, v Ústeckém kraji a v Olomouckém tři, v Libereckém dva, v Karlovarském a na Vysočině jeden člověk.