Třetí obviněný za nenávistné komentáře u fotky teplických prvňáčků míří před soud. Hrozí mu až tři roky vězení

Třetí obviněný muž v případu nenávistných komentářů pod fotkou teplických prvňáčků z roku 2017 míří před soud. Informaci ČT potvrdil dozorující státní zástupce Pavel Norek z Okresního státního zastupitelství v Teplicích. Muže z Moravy viní policie z podněcování k nenávisti vůči skupině osob. Za to mu hrozí až tři roky vězení.

„Dnešního dne byla státním zástupcem podána k Okresnímu soudu v Teplicích obžaloba na třetí obviněnou osobu, a to pro přečiny projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod a podněcování k nenávisti vůči skupině osob,“ uvedl v pátek dozorující státní zástupce Pavel Norek z Okresního státního zastupitelství v Teplicích.

Vyšetřování se protáhlo, protože se policii nedařilo obviněného vyslechnout. Zdržoval se dlouhodobě v zahraničí. Na výzvu policie se vrátil do Česka, kde byl koncem února obviněn. Stíhán je na svobodě, u soudu mu hrozí až tříleté vězení.

Jedna žena už byla odsouzena

Nejde přitom o jediné obvinění. Za nenávistné komentáře pod fotografií dětí odsoudil Okresní soud v Tachově už loni v září 26letou ženu z Tachova. Soud jí uložil osmiměsíční podmíněný trest se zkušební lhůtou na 1,5 roku a pokutu 20 tisíc korun.

Z rasově motivovaného přečinu byl obviněn i muž z Frýdecko-Místecka. Jeho stíhání ale státní zástupce podmíněně zastavil.

Fotografie prvňáčků zveřejnil v roce 2017 místní Deník v tištěném vydání i na webu jako součást seriálu snímků prvňáků z různých škol. Fotka se objevila i na sociálních sítích. Tam někteří lidé začali děti označovat například za malé sebevražedné atentátníky a v souvislosti s tím, že škola sídlí v Plynárenské ulici, je navrhovali posílat do plynu. Výhrůžky mířily i na tamní učitele.