E-neschopenky budou možná částečně povinné už od letošního července, opozice protestuje

Projekt elektronických neschopenek možná bude pro lékaře částečně povinný už od letošního července. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce, aby lékaři museli od poloviny roku hlásit pracovní neschopnost zaměstnanců výhradně elektronicky okresním správám sociálního zabezpečení. Podpořilo to i hnutí ANO – ke stejnému datu bude totiž zrušena karenční doba. Opozice v čele s ODS to v pátek odmítla s tím, že uspíšení projektu je nepřipravené a nepřijatelné.

Podle kritiků by měl stát projekt e-neschopenky plně spustit až od příštího roku, jak bylo původně schváleno. To podpořila i KSČM, a to v rámci návrhu místopředsedkyně svých poslanců a sociálního výboru Hany Aulické Jírovcové. 

Občanští demokraté, TOP 09, STAN, lidovci i Piráti kritizovali sociální demokraty za to, že uspíšení e-neschopenky chtějí vložit do vládní novely, která měla původně projekt odsunout o dva roky. Aktuální změnu by už bylo možné pouze podpořit nebo odmítnout, nikoli ji upravit.  

ČSSD se hájila tím, že úpravu převzala z obdobné poslanecké předlohy, kterou už sněmovní výbory projednávaly. ANO ústy svého poslance Marka Nováka požadovalo, aby novela mohla být sněmovnou schválena do konce března, ODS to ale zablokovala. Druhé kolo projednávání by měla dolní komora dokončit až za dva týdny.

Podle poslance Pávka se ministryně Maláčová „utrhla ze řetězu“

„Vláda a paní ministryně práce a sociálních věcí si prostě z parlamentu udělala holubník a já se obávám, že jediným důsledkem tohoto legislativního chaosu bude e-neschopenka, kterou budeme za rok zase rušit nebo nějakým způsobem pozměňovat,“ uvedl místopředseda sociálního výboru Jan Bauer (ODS).

Podle Petra Pávka (STAN) se Maláčová „úplně utrhla ze řetězu“, neboť na povinnou e-neschopenku od poloviny roku není připravena ani Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), ani lékaři, kteří hrozí akcemi občanské neposlušnosti.

Aktuální návrh by podle Maláčové znamenal, že od července by ošetřující lékaři museli dočasnou pracovní neschopnost zaměstnance hlásit prostřednictvím datové schránky nebo elektronického portálu ČSSZ, a to do následujícího pracovního dne. V současnosti na to mají dny tři.

Zaměstnavatelům by správa sociálního zabezpečení musela hlásit do datových schránek informaci o pracovní neschopnosti neprodleně. Nyní na to má osm dní.

Zavádění elektronické neschopenky souvisí s opětovným proplácením prvních tří dnů nemoci od letošního července. Právě z toho důvodu požadují zaměstnavatelé, aby mohli nemocné pracovníky lépe kontrolovat.