Státní zástupce podal obžalobu na soudce Elischera kvůli údajnému ovlivňování soudních kauz

Státní zástupce podal v úterý obžalobu na soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera a na dalších pět lidí. O posunu v případu, který se týká údajného ovlivňování soudních kauz, ve středu informoval mluvčí městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

„Obžalovaný soudce měl ovlivňovat rozhodování senátu Vrchního soudu v Praze tak, aby byly následně vyhlášeny rozsudky, které odpovídaly požadavkům dalších obžalovaných osob,“ popsal mluvčí podstatu obžaloby.

V případě prokázání viny hrozí soudci až dvanáctileté vězení za přijímání úplatků, zneužití pravomoci úřední osoby, za nadržování a za neoprávněný přístup k počítačovému systému. Soud mu může uložit také propadnutí majetku.

Elischer je obžalován také za nadržování a za neoprávněný přístup k počítačovému systému. Vinu odmítá, policii už dříve označil za neobjektivní a podjatou a argumentoval také tím, že si důkazy obstarala nezákonnou cestou. Z usnesení o zahájení trestního stíhání plyne, že ostatní obvinění jsou vietnamského původu.

Údajně ovlivňované kauzy se týkaly drogových trestných činů. Hlavním organizátorem ovlivňování odvolacích řízení u pražského vrchního soudu byl údajně Hung Quoc Nguyen, Elischerův známý. Soudce se s ním podle kriminalistů scházel i ve své kanceláři v budově vrchního soudu a od července 2013 do dubna 2016 mu sděloval neveřejné informace z trestních řízení. 

„Část z obžalovaných osob vyhledávala zájemce o zmírnění nebo zrušení trestů uložených prvostupňovým soudem a dojednávala s nimi částky, které na oplátku za ovlivnění rozhodnutí zaplatí,“ uvedl Cimbala. Doplnil, že zbytek obžalovaných předával peníze těmto zprostředkovatelům, kteří poté vypláceli obžalovaného soudce.

Z Cimbalova sdělení mimo jiné vyplývá, že Elischer podle vyšetřovatelů v jednom odvolacím řízení zvýšil původně uložené tresty, protože obvinění odmítli jeho nabídku na ovlivnění procesu. 

Z rozhodnutí ministra spravedlnosti Elischer dočasně nesmí soudit, a to až do pravomocného skončení trestního stíhání. Po tu dobu pobírá polovinu platu. Letos v lednu dostal od nadřízeného výtku za to, že účinkoval jako herec v inscenovaném televizním pořadu, kde představoval podnikatele nakaženého virem HIV. Obžalobu bude řešit pražský městský soud. Podle sdělení jeho mluvčí Markéty Puci připadla kauza senátu soudkyně Veroniky Cukerové. 

Elischer obvinění odmítá

Policie Elischera zadržela v polovině března loňského roku a následně ho Obvodní soud pro Prahu 4 poslal do vazby. Podle soudu tehdy existovala důvodná obava, že by Elischer mohl ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky nebo opakovat trestnou činnost. V dubnu ale Městský soud v Praze vyhověl jeho stížnosti proti vazbě a propustil ho na svobodu. 

Sám Elischer obvinění, že za úplatu ovlivňoval soudní rozhodování ve prospěch některých obžalovaných, odmítá. „Já už jsem se vyjádřil jednou, že jsem žádné úplatky nepřevzal,“ uvedl už dříve ke svému případu. 

U pražského vrchního soudu působí od roku 2013. Specializuje se na řešení závažných drogových kauz. Jako člen odvolacího senátu se zabýval například kauzou skupiny, která ve velkém pěstovala marihuanu v areálu bývalé textilní továrny v Liberci. Šéfové gangu Jiří Limburský a Quang Nguyen Anh byli v dubnu 2016 odsouzeni na deset let.

Elischer v minulosti působil na ústeckém krajském soudu, kde se například zabýval případem vraždy pětiletého Honzíka Rokose. Krajský soud za to poslal chlapcovu matku a jejího přítele na 24 a 20 let do vězení.

Řešil i kauzu zkrachovalé ústecké Universal banky. Před soudem stanulo 14 lidí, kteří se podle obžaloby dopustili stamilionového podvodu. Většinu bývalých bankéřů, manažerů a podnikatelů zprostil krajský soud obžaloby. Odvolací senát se u většiny s tímto rozhodnutím ztotožnil.

Elischer v minulosti působil také jako státní zástupce u Vrchního soudu v Olomouci. Je členem běžeckého Athletic Clubu Ústí nad Labem. V roce 2017 zvítězil na Sportovních hrách justice v Kroměříži v běhu na 3000 metrů v kategorii mužů nad 40 let.

Soudce Ivan Elischer (druhý zleva)
Zdroj: Miroslav Rada/ČTK