Metnar: Sami současné hrozby nezvládneme, NATO potřebujeme

Lubomír Metnar hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Členství v NATO umožnilo Česku zapojit se do systému kolektivní obrany, který je v dnešním světě pro zemi naší velikosti jedinou možností, myslí si ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Je pyšný na české vojáky a slibuje, že se zlepší i technické vybavení armády.

„Aktuálně je největší hrozbou mezinárodní terorismus, potom kybernetické hrozby a samozřejmě aktivity Ruska. Není tady úplně rozhodující to pořadí, protože bude záležet na aktuálním vývoji situace,“ uvažuje Metnar o rizicích pro Česko.

Celosvětová bezpečnostní situace se podle něj v posledních pěti letech zhoršuje. „Hrozby jsou v současné době takového charakteru, že Armáda České republiky sama o sobě jim není schopná čelit,“ varuje. Dodává, že právě proto je členství v Alianci přínosem. Díky němu jsme podle ministra mohli zcela změnit přístup a přistoupit ke kolektivní obraně. Ta znamená, že můžeme očekávat pomoc a zároveň musíme být schopni ji sami poskytnout, míní Metnar.

To však podle ministra není jediná výhoda členství. „Česko získalo orientaci, směřování a jasné zakotvení mezi západní demokracie. Získalo neocenitelné zkušenosti v rámci budování moderní, západní armády,“ přidává další. NATO zase podle něj získalo v Česku spolehlivého partnera, což se potvrdilo při účasti v zahraničních misích. Čeští vojáci prý mají v Alianci velmi dobré jméno.

Mimořádné vysílání ČT24 ke 20 letům členství v NATO (zdroj: ČT24)

Problémy s technikou

Pokulháváme podle Metnara při plnění finančních závazků, což limituje i budování české armády. Spojenci v NATO se zavázali, že budou na obranu vydávat dvě procenta HDP, což se neděje. ODS chce proto ve sněmovně znovu navrhnout zákon, který by vládu donutil k naplnění tohoto závazku.

Ministr však takovou normu nepodpoří, protože ústní sliby řady českých politiků, že se obranné výdaje na dvě procenta HDP zvýší, považuje za dostačující. Je přesvědčen, že armáda bude umět, na rozdíl od minulosti, účelně využít i větší rozpočet.

Výdaje na obranu v rámci NATO
Zdroj: ČT24

Vybavenost české armády podle ministra zatím neodpovídá standardu 21. století. „V některých směrech jsme technologicky srovnatelní. Ale děláme všechno pro to, abychom v rámci rozvoje a modernizace armádu zkvalitnili a dovybavili,“ slibuje. Připustil, že část techniky je zastaralá a právě tu má v plánu brzy modernizovat. Zdůraznil, že v armádě slouží velmi kvalitní vojáci, na které je pyšný.

Metnar se příští týden sejde se zástupci čtyř zájemců o dodávku nových bojových vozidel pěchoty, což bude největší zakázka v dějinách české armády. „Rozhodne jejich nejlepší nabídka,“ odmítl sdělit detaily příprav na jednání. Připustil však, že ve výběrovém řízení bude hrát roli, v jakém rozsahu uchazeč zapojí české firmy.

Chce, aby tendr byl maximálně transparentní a aby všichni uchazeči měli naprosto stejné podmínky. Nepřeje si proto, aby se například někdo z ministerstva obrany scházel se zástupci uchazečů o zakázku.