Čeští kantoři se učí přímo v Izraeli, jak podat hrůzy holocaustu mladé generaci. Babiš chce na program víc peněz

Události ČT: Víc peněz na vzdělávací program českých učitelů v Izraeli (zdroj: ČT24)

Česko plánuje rozšířit program, v jehož rámci jezdí tuzemští učitelé na studijní pobyty do památníku holocaustu Jad Vašem v Jeruzalémě. Návštěvy pedagogů v Izraeli, které probíhají už několik let, mají oživit výuku o dějinách 20. století.

Komplex Jad Vašem založený v roce 1953 připomíná v západním Jeruzalémě památku šesti milionů obětí holocaustu. Uchovány jsou tam konkrétní příběhy a osudy. „Matka zemřela v Sobiboru, společně s mým bratrem, kterému bylo osm týdnů,“ vzpomíná Betty Rosenbaumová.

Právě sem jezdí čeští učitelé, aby se dozvěděli, jak co nejlépe podat studentům hrůzy holocaustu. „Jsou v celé šíři informováni o tom, jak to zpřístupnit mladé generaci, čímž se samozřejmě snižuje pravděpodobnost nějakého opakování,“ říká velvyslanec ČR v Izraeli Martin Stropnický.

Zatím ale chyběl jednotný přístup ke vzdělávání. Někteří pedagogové si třeba kvůli studijní cestě museli brát dovolenou. „Vznikl takový malicherný typický problém, že není těch trochu peněz na to, abychom sem poslali třeba deset kantorů ročně,“ podotkl Stropnický.

Posílit financování přislíbil premiér Andrej Babiš, který během únorové návštěvy v Izraeli sám památníkem Jad Vašem prošel.

Inspirací může být německý školský systém. „Jsme tady skupina dvaceti učitelů, kteří se začátkem roku přihlásili, že by se chtěli účastnit semináře. Vybrali nás nějakým způsobem v listopadu,“ sdělil Jan Novák, který pochází z Česka, ale vyučuje na škole v Sasku. Pobyt v Jeruzalémě mu hradí zemská vláda.

Německé školství ovšem na rozdíl od Česka řeší problém, co s novými přistěhovalci z Blízkého východu, kteří si často do spolkové republiky přivezli antisemitské předsudky. Ministr zahraničí Heiko Maas tak navrhuje povinné vzdělávání o holocaustu pro imigranty.