Zájem o léčebné konopí strmě roste. Nižší cena a větší dostupnost trojnásobně zvýšily spotřebu

K českým pacientům se loni dostalo 4800 gramů léčebného konopí. Pro pacienty bylo dostupnější, předepsáno ho bylo o 3573 gramů víc než v roce 2017. Průměrně ho užívá 67 pacientů měsíčně. Vyplývá to ze statistik Státní agentury pro konopí pro léčebné použití (SAKL).

„Zájem pacientů se zvyšuje, stejně jako informovanost. Loni naše nemocnice předepsala 2513 g léčebného konopí, nyní máme 155 stálých pacientů,“ uvedla pro ČT Petra Veselá, mluvčí Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Stabilnost léčby podle Veselé v minulosti ovlivňovaly časté výpadky dodávek léčiva, to se změnilo s příchodem českých distributorů. Fakultní nemocnice u sv. Anny je prvním státním zdravotnickým zařízením, které začalo v Česku léčebné konopí předepisovat.

Podobnu situaci zaznamenala i Fakultní nemocnice Olomouc. Tam lékaři předepsali od loňského podzimu devětkrát více konopí než v první polovině roku 2018. „Momentálně je více dodavatelů s rozmanitější dostupností odrůd. Každá odrůda je přitom vhodnější na jiná onemocnění,“ vysvětlil mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

Konopí svým pacientům také předepsalo třikrát víc lékařů. Státní ústav pro kontrolu léčiv jich nyní eviduje 74. Lékáren s licencí k prodeji konopí je nyní oproti roku 2017 téměř dvojnásobek – 51. Celkový objem prodaného konopí se za poslední čtyři roky zpětinásobil.

V drtivé většině případů se léčebné konopí předepisuje pacientům s chronickými bolestmi, roztroušenou sklerózou či poruchami nervového systému. Letos SAKL zaznamenala rekordní zájem pacientů s Parkinsonovou nemocí. Jen v lednu jim bylo vydáno víc konopí než za celý loňský rok dohromady.

171 korun za gram

SAKL je odpovědná za udělování licencí k pěstování konopí pro léčebné účely a jeho distribuci. Od ledna 2018 nabízí dva druhy léčebného konopí od českého pěstitele za cenu 171 korun za gram. Reagovala tak na výpadky zahraničních dodavatelů v loňském roce, kdy se cena gramu léčebného konopí vyšplhala až na 300 korun.

Náklady na léčebné konopí si pacienti hradí sami. Ministerstvo zdravotnictví minulý měsíc navrhlo úhradu z veřejného zdravotního pojištění, a to ve výši 90 %. Pacienti by však měli být limitováni odběrem maximálně 30 gramů za měsíc.