Chřipka a respirační onemocnění ustoupily

Hlavní hygienička: Chřipka ustupuje, vždycky ale může překvapit (zdroj: ČT24)

Počet lidí s chřipkou a akutními infekcemi dýchacích cest v Česku za uplynulý týden klesl pod hranici epidemie. Lékaři jich nahlásili 1452 na 100 tisíc obyvatel, což je o 13,8 procenta méně než týden předešlý. I přes pokles ale podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové plošná epidemie trvá. Od začátku sezony do poloviny února skončilo podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) s chřipkou 284 lidí v nemocnici na jednotkách intenzivní péče a 60 lidí nemoci podlehlo.

„Nacházíme se v té fázi, kdy plošná chřipková epidemie sice trvá, ale už je slábnoucí a ustupuje,“ uvedla pro ČT hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Očekává, že nemocnost už bude jen ustupovat, nicméně podotkla, že nic není jisté, protože chřipka dokáže překvapit.

Plošnou chřipkovou epidemii vyhlásili hygienici začátkem února, když počet nových nemocných překročil hranici 1500 na 100 tisíc obyvatel. Minulý týden nových pacientů poprvé od začátku roku ubylo, a to na 1684. O týden dříve jich bylo 1757.

Počet nemocných akutními infekcemi dýchacích cest včetně chřipky na 100 tisíc obyvatel
Zdroj: Státní zdravotní ústav a krajské hygienické stanice

Nemocnost se podle lékařů snižuje mimo jiné v souvislosti s jarními prázdninami. Po jejich skončení s návratem dětí do školních kolektivů a dospělých do zaměstnání počet onemocnění každoročně dočasně opět mírně narůstá.

Chřipka zabiják

Letos chřipce podlehlo 60 pacientů. Do nemocnic jich podle Národní referenční laboratoře pro chřipku Státního zdravotního ústavu muselo 284 s vážným průběhem nemoci na jednotky intenzivní péče. Minulou sezonu podle statistik zemřelo kvůli chřipce zhruba 260 lidí.

Každoročně dávají lékaři do souvislosti s chřipkou zhruba 1500 až 2000 úmrtí. „Doporučujeme občanům pokud možno vyhýbat se větším uskupením lidí a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla, jako kýchat do kapesníku či si po cestě hromadnou dopravou vždy umýt ruce,“ uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Pokud už člověk nemocný je, má se podle ní chovat zodpovědně a chřipku vyležet doma.

Chřipka trápí i další státy

Kvůli epidemii chřipky uzavřela část nemocnic v Česku pro návštěvy lůžková oddělení, zejména ta plicní nebo léčebny dlouhodobě nemocných. Právě chroničtí pacienti a senioři jsou komplikacemi chřipky podle lékařů nejohroženější.

Celoplošná epidemie propukla i v dalších evropských státech, i tam má ale nyní spíš sestupný trend. Nadále ji hlásí Německo a Rakousko, Polsko již přešlo k regionálnímu výskytu a Slovensko ji registruje v menších lokalitách.