ČSSD hledá miliardy na vyšší důchody. Zvažuje proto zrušení slev ve vlacích a autobusech pro studenty

ČSSD potřebuje na vyšší důchody asi 7,5 miliardy korun (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté navrhují omezení 75% slevy na jízdném pro děti, studenty či seniory do 70 let. Strana totiž hledá chybějící miliardy pro nárůst důchodů o 900 korun. Podle místopředsedy ČSSD Romana Onderky by takto stát mohl ušetřit až pět miliard. Ministr dopravy Dan Ťok za hnutí ANO je k návrhu spíše skeptický, jednání o něm ale připouští. Premiér Babiš pak vyzval ministryni práce Janu Maláčovou (ČSSD), aby potřebné miliardy na vyšší důchody našla ve svém rozpočtu.

Slevy na jízdném zavedla Babišova vláda od loňského školního roku. Studenti do 26 let a senioři nad 65 let tak mají ve vlacích a autobusech slevu 75 procent z jízdného. Letos by to mělo stát přijít na necelých šest miliard korun.

Místopředseda ČSSD Roman Onderka ale v Otázkách Václava Moravce navrhoval, že by místo slev zavedl nulové jízdné pro cestující nad 70 let. Studenti a mladší senioři by tak levnější jízdné neměli. Stát by podle něj takto ušetřil minimálně dvě třetiny z finančních prostředků, které potřebuje na navýšení důchodů o 900 korun. 

„Nemyslím si, že by bylo vhodné rok po zavedení provádět v systému slev nějakou zásadní změnu. Takové věci se nedělají na jeden rok a není žádný negativní vliv, proč by to nemělo fungovat. Funguje to dobře,“ uvedl k Onderkovu nápadu Ťok. Připustil však, že v budoucnu by v případě potřeby mohla vláda při hledání úspor slevy pozměnit.

Slevy podle Ťoka pomohly více naplnit spoje i v časech mimo špičku. „Zejména senioři ve špičkách tolik nejezdí, dopravu využívají spíše v dobách, kdy vlaky nebo autobusy byly více prázdné. Pomáhají tak rozvrstvit dopravu přes celý den, což je dobře,“ podotkl ministr dopravy.

Právě seniorům podle něj slevy pomohly zlepšit kvalitu života tím, že je doprava pro ně dostupnější. „Co se týká seniorů, tak nám obrovsky vzrostla čísla za domácí cestovní ruch, a to si přece přejeme, abychom udržovali naše seniory v aktivním životě,“ přitakává ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Babiš: Ministryně Maláčová má největší kapitolu a největší prostor pro úspory

Ministři za ČSSD při příchodu na pondělní zasedání vlády většinou uváděli, že chtějí o celé věci diskutovat na koaliční radě. Například podle ministryně práce Jany Maláčové jde o jednu z možností úspor, sama by přitom hledala miliardy ve změně daní, například dani z dividend.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ale Maláčové už dříve vzkazoval, ať najde chybějící miliardy na vyšší důchody ve svém rozpočtu: „Je potřeba, aby paní Maláčová našla ve svém resortu na navýšení peníze. Má největší kapitolu a největší prostor pro úspory.“ Ministryně práce sice avizovala změny v některých sociálních dávkách, výrazné škrty ale odmítá.

Podle opoziční ODS by se dalo zmíněných šest miliard, které stát zaplatí za slevy na jízdném, využít lépe: třeba na přípravu výstavby nových úseků dopravní infrastruktury.