Politický Jekyll a Hyde bez vize, ale s kauzami, hodnotí znovuzvolení Babiše do čela ANO pravicová opozice

Politika Andreje Babiše je nejednoznačná a bez vize, uvedli politici opozičních stran po znovuzvolení Andreje Babiše předsedou hnutí ANO. Zkritizovali také politiku hnutí, která se sice podle nich proklamativně zastává podnikatelů, ve skutečnosti je ale podle ODS levicová.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ODS Jana Skopečka se z Babiše stal politický Jekyll a Hyde. Na jednu stranu hnutí ANO slibuje úlevy živnostníkům, přitom ale zvyšuje jejich administrativní zátěž, míní. 

„Rádoby přívětivou tvář ukazují na stranických akcích, kde slibují úlevy živnostníkům, paušální daň, mluví o nízkých a stabilních daních. Jejich druhá, mnohem méně přívětivá tvář řádí na vládě a ve sněmovně, kde Babišovo hnutí ANO jen před pár dny protlačilo spolu s komunisty a socialisty do dalších čtení rozšíření administrativní zátěže na další skupiny podnikatelů v podobě třetí a čtvrté vlny EET nebo zrušení karenční doby, které podnikatele poškodí,“ poznamenal Skopeček.

Opoziční politiky takříkajíc nadzdvihlo i Babišovo tvrzení, že má představu o malém a levném státu, který nikoho neotravuje a který se musí vžít do malého živnostníka, aby věděl, co ho trápí. „Souhlasím s ním, jen nerozumím tomu, proč uplynulých pět let dělal ve funkci ministra financí a premiéra pravý opak,“ napsal na Twitteru předseda ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Fiala.

„Vláda s komunisty, socialistická politika, zvětšující se stát, rostoucí výdaje státního rozpočtu, nové regulace, předpisy, kontroly, omezování aktivních lidí – to je bilance hnutí ANO ve vládě,“ uvedl. V reakci na zvolení Babiše prohlásil, že v ANO je zřejmá závislost každého a všech na Babišovi.

Hnutí označil za levicovou stranu. „Dělá socialistickou politiku. Naše spolupráce je nepředstavitelná,“ dodal Fiala.

Fiala: Hnutí ANO je levicové (zdroj: ČT24)

Pospíšil zkritizoval Babiše za jeho kauzy

S kritikou politiky hnutí souhlasí i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Andrej Babiš na sněmu ANO řekl, že chce malý a levný stát, který nikoho neotravuje. Jaká je realita? Zajišťovací příkazy, EET, kontrolní hlášení, zákaz prodeje v obchodech, blokace webu…“ uvedl. 

Pospíšil připomněl také některé problémy, které šéfa hnutí ANO provázejí. „Delegáti hnutí ANO si opět zvolili do svého čela člověka, kvůli kterému se naše země po všech jeho absurdních kauzách zase ocitla na seznamu států východní Evropy,“ prohlásil šéf TOP 09, který je rovněž europoslancem.

Bartoš: Hnutí ANO nemá vizi

„U Babiše mi chybí vize člověka. To je zvláštní, když sám říká, že chce politicky uspět i v dalším období,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš s tím, že Česko čekají v příštích letech změny související s digitalizací trhu práce nebo klimatickými změnami. 

Babišův kandidátský projev se podle Bartoše jen podbízel voličům: „Babišův projev byla dobře zmáknutá práce pro některé voličské skupiny. Bylo to jako od výplatě k výplatě, mluvil k jednotlivým skupinám a říkal, co pro ně má za dárek.“

Bartoš: Babiš nemá vizi, jen říkal, jaké má pro voliče dárky (zdroj: ČT24)

Hamáček: ANO uvažuje o návratu k pravici

Předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček už znovuzvolenému Babišovi pogratuloval. „Vyjádřil jsem přesvědčení, že naše spolupráce bude dál pokračovat,“ řekl.

V hnutí ANO podle něj sice existují názory, které jsou v nesouladu s Babišovými výroky, nejde ale podle Hamáčka o organizovanou opozici. „ANO je hodně názorově flexibilní, odprava se posunulo k levici a teď možná znovu uvažuje o návratu vpravo,“ zamyslel se Hamáček. O údajně zvažovaných změnách ve vládě ale nic neví. Týkaly by se prý ministrů za ANO. S prací sociálně-demokratických ministrů je spokojený, dodal.

Hamáček: S Babišem si ministry nekádrujeme, ti za ČSSD pracují dobře (zdroj: ČT24)

Také předseda komunistů Vojtěch Filip Babišovi gratuloval. „Znamená to, že budou platit dohody, které byly uzavřeny dříve,“ zdůraznil.

Filip: Věřím, že dříve uzavřené smlouvy budou platit i dál (zdroj: ČT24)