Moravě hrozí od čtvrtečního večera povodně a silný vítr

Praha – Meteorologové vydali varování před povodněmi. Od čtvrtečního večera hrozí Moravě. Mezi nejvíce postižené oblasti budou patřit povodí Bečvy a Olše a horní Moravy. Varování se týká Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a platí od čtvrtečních 20:00. Prší již nyní a neustane, hladiny se mohou začít zvedat již dnes večer, ale vzhledem k tomu, že jsou zatím velmi nízko, bezprostředně ještě povodně nehrozí. Ve čtvrtek a v pátek ale meteorologové na malých tocích nevylučují ani třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení. Kromě toho má foukat i velmi silný vítr.

Od čtvrtečního odpoledne by mělo nejvíce pršet v Beskydech a Jeseníkách, kde může za dva dny spadnout 80 až 120 milimetrů srážek. V nižších oblastech Moravskoslezského kraje a v Orlických horách za stejnou dobu naprší 30 až 70 milimetrů. „Nejvydatnější srážkové pole dorazí zítra v průběhu dne na severovýchodní Moravu, do Slezska, později částečně i severních Čech. Konkrétně výstraha s nejvyšším stupněm nebezpečí platí pro východní partie České republiky, severní návětří Jeseníků a Beskyd,“ popsal meteorolog Michal Žák.

Rozvodnění hrozí především menším tokům v povodí Bečvy, Odry a horní Moravy. „Počítáme s tím, že už v průběhu dnešního odpoledne nebo večera začnou hladiny řek stoupat, ale zatím jsou poměrně nízké. Stupně povodňové aktivity budou dosaženy zítra večer a v noci na pátek,“ nastínil Žák. Vedoucí dispečinku Povodí Moravy Marek Vískot upozornil, že vodohospodáři operativně upustili vodu z nádrže Bystřička. „Oproti včerejšímu dnu jsme desetinásobně zvýšili odtok z tohoto vodního díla,“ uvedl. Samotné odpouštění vody z přehrady zvýšení hladiny na povodňový stupeň nezpůsobí.

Vítr bude podle Českého hydrometeorologického ústavu zesilovat na východě České republiky během čtvrtka a v pátek, v nárazech může dosáhnout až 90 kilometrů za hodinu. Na Českomoravské vrchovině a na východě Pardubického kraje to bude kolem 70 km/h. Vítr může lámat větve a vyvracet stromy, lze proto očekávat problémy v dopravě a energetice.

Předpověď na čtvrtek 15. 5.
Zdroj: ČT24