Na začátku roku Piráti a ODS ztráceli příznivce. ANO se drží v čele

V lednovém volebním modelu si čelní místo udrželo hnutí ANO, které by získalo 32 procent. S velkým odstupem jsou na druhém a třetím místě dvě opoziční strany – Piráti a ODS. Obě od posledního měření ztratily podporovatele. Výzkum zpracovala agentura Kantar CZ pro Českou televizi.

V lednu by si hnutí ANO připsalo 32 procent hlasů. Ve srovnání s předcházejícím průzkumem z listopadu loňského roku je to jen nepatrná změna. Hnutí si tak udrželo vysokou podporu, kterou přitom v průběhu loňského roku spíš ztrácelo. Teď se nachází 2,5 procentního bodu nad výsledkem poslaneckých voleb z roku 2017.

Další místa patří opozičním stranám. Nejsilněji se jeví Piráti se 16,5 procenta následovaní občanskými demokraty, kteří dosáhli na 13,5 procenta. Obě politické strany ovšem na začátku roku ztrácely, ve srovnání s listopadem 2,5 procentního bodu. Rostoucí trend příznivců, který pirátští politici i ODS zaznamenali, se tak zastavil.

Volební model – vývoj preferencí parlamentních stran
Zdroj: Kantar CZ pro ČT

V modelu si polepšili SPD, komunisté a TOP 09

Zbylé strany se nacházejí pod desetiprocentní podporou, velká část z nich pak osciluje kolem hranice pěti procent, která je klíčová pro vstup do Poslanecké sněmovny. Nejlépe si ze zbylých uskupení vede SPD, která posílila na sedm procent, další jsou komunisté, kteří se posunuli na 6,5 procenta, a za nimi se umístila TOP 09, která narostla na 5,5 procenta.

Přímo na pětiprocentní linii se nachází STAN, ČSSD a KDU-ČSL. Sociální demokracii, která loni vstoupila do vlády s hnutím ANO, se tak stále nedaří zvrátit odliv zájmu voličů. Podle lednového modelu by se nicméně do dolní komory dostaly opět všechny strany, které tam v současnosti zasedají.

V lednu vzrostla spokojenost se současnou politickou situací na 32 procent, kam se jednou dostala už loni na podzim. Zároveň však rostla i deklarovaná ochota účastnit se voleb, která dosáhla 74 procent.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ s.r.o. Sběr dat probíhal ve dnech 12. 1. až 1. 2. 2019 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 886 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,4 až 3,1 procentního bodu.