Šéf ochranky prezidenta Zdeněk Šiman končí ve funkci, Zeman mluvil o šikaně v jeho útvaru

Ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta Zdeněk Šiman z osobních důvodů opustí ke konci února policii. V tiskové zprávě to v pátek uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Policie bude  hledat jeho nástupce. V souvislosti s ochrannou službou se mluvilo o šikaně u útvaru. Připustil ji nedávno i prezident Miloš Zeman.

Šéf Zemanovy ochranky Šiman je ve funkci od června 2016. Nahradil Petra Dongrese, který rezignoval po incidentu, kdy aktivisté místo prezidentské standarty vyvěsili nad Pražským hradem velké rudé trenýrky. Nástupu Šimana do funkce předcházela tři výběrová řízení, v prvních dvou kolech nikdo o pozici neměl zájem.

Šiman podle Kropáčové požádal o uvolnění ze služebního poměru k 28. únoru. „Výběr nového ředitele bude probíhat standardně v souladu se zákonem o služebním poměru,“ informovala.

Média už dříve zveřejnila zprávy o šikaně v útvaru, který během Šimanova vedení opustila řada pracovníků. 

Šikanu ve své ochrance nedávno připustil i prezident Miloš Zeman. „Uznávám na základě celé řady věcných důkazů, že v mé ochrance možná opravdu došlo k šikanování. A samozřejmě nemám rád šikanování ani ve škole, ani mezi dospělými lidmi,“ řekl prezident v rozhovoru pro Blesk. 

Dodal, že odchod Šimana řeší. „Když děláte jakoukoliv personální změnu, tak ji děláte teprve tehdy, když máte připraveného nástupce,“ uvedl.

  • Útvar pro ochranu prezidenta je součástí Policie ČR.
  • V rámci výkonu služby útvar zajišťuje ochranu a přepravu prezidenta, jeho manželky a dalších chráněných osob. Zajišťuje také ochranu a bezpečnostní přepravu osob, kterým je po dobu jejich pobytu na území České republiky poskytována ochrana podle mezinárodních dohod. V souvislosti s ochranou prezidenta organizuje bezpečnostní akce.
  • Do působnosti útvaru patří i ochrana sídla prezidenta a objektů, kde pobývá, jakož i objektů, v nichž pobývají další chráněné osoby.
  • Útvar dále mimo jiné ve spolupráci s Kanceláří prezidenta republiky a Vojenskou kanceláří prezidenta republiky plní úkoly v přípravě činnosti za krizových situací včetně stavu ohrožení státu a válečného stavu, vyřizuje stížnosti, oznámení a jiná podání fyzických a právnických osob a ve vymezeném rozsahu se podílí na vzdělávání a speciálním výcviku příslušníků a zaměstnanců policie.
  • V listopadu 2003 byl útvar reorganizován s cílem vytvořit podmínky ke kariérnímu růstu policistů, jednotnému výcviku ochránců a zefektivnění práce útvaru.
  • Zdroj: ČTK