Senát schválil vyšší příspěvky na péči o lidi s postižením

Příspěvek na domácí péči o lidi s nejtěžším postižením se zvýší o 6000 korun na 19 200 korun měsíčně. Senátoři to schválili v rámci novely o sociálních službách. Obdobně vzroste příspěvek na péči o lidi s těžkým postižením. Senát původně navrhoval jen zvýšení příspěvku v nejtěžší kategorii, nakonec ale horní komora přijala sněmovní verzi.

Sněmovní doplnění má zajistit, že příspěvky pro lidi s postižením ve dvou nejvyšších stupních nebudou tolik rozdílné vzhledem k tomu, že ani míra postižení se nemusí příliš lišit.

Zvýšení má státní rozpočet stát 4,7 miliardy korun ročně, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) na to slíbila použít úspory na dávkách v hmotné nouzi. Celkové náklady při současné výši příspěvků jsou zhruba 24,3 miliardy korun.

Příspěvek na domácí péči pro lidi v nejtěžším čtvrtém stupni postižení, kteří jsou zcela závislí na pomoci druhých, by se měl zvýšit patrně od počátku března – záleží, jestli předlohu podepíše prezident. 

Příspěvek na péči o těžce postižené se má zvýšit od července na 12 800 korun pro dospělé a na 13 900 korun pro lidi mladší 18 let. Navýšení se bude týkat více než sta tisíc osob, z toho je čtvrtina plně závislých, kteří potřebují celodenní péči.