Na „nohy v teple“ už bezdomovcům přispěly tři stovky lidí. Darovat záchranu před omrzlinami lze ještě ve čtvrtek

Přes 212 tisíc korun vybrala od listopadu nezisková organizace Naděje na projekt Nohy v teple. Ten v Praze přispívá lidem bez domova na teplé ponožky a kvalitní kožené boty. ČT to potvrdila zakladatelka projektu Lucie Kadlecová. Celkem na boty a ponožky přispělo 353 zájemců. Za peníze chce organizace pořídit 500 párů bot a 1000 párů ponožek.

Lidé si mohou vybírat z několika balíčků. Přispět můžou třeba 90 korun na šest párů ponožek nebo si zvolit možnost koupě samotných bot za 396 korun. Částka 426 korun pak zaplatí jednomu bezdomovci kožené boty a dvoje ponožky. „Projekt jsme založili proto, že naši klienti v zimě potřebují nejvíce právě teplé ponožky a boty, které je ochrání před omrzlinami. Oblečení nám lidé darují často, boty jsou ale už dražší,“ vysvětluje zakladatelka projektu Lucie Kadlecová.

Naděje projekt šířila nejvíce na sociálních sítích. „Na našich facebookových stránkách jsme sdíleli fotku pána z ulice, který měl zčernalé nohy kvůli mrazu. Jeho příběh na lidi zapůsobil. Uvědomili si, že je to opravdu reálný problém,“ doplnila Kadlecová.

Organizace projekt spustila 4. listopadu a končí 31. ledna. Naděje si jako cíl vytyčila částku 213 tisíc korun. Za tu bude moci pořídit 500 párů bot a 1000 párů ponožek. „Spočítali jsme si podle loňského roku, kolik lidí jsme v zimním období obsloužili, a došli jsme k částce 1500 osob. Řekli jsme si, že bychom boty a ponožky chtěli zaplatit třetině z nich,“ uvedla zakladatelka projektu Nohy v teple.

Část ponožek a bot už lidé bez domova dostali. „Již v polovině ledna jsme nakoupili z vybraných peněz první várku. A to 250 párů bot a 840 párů ponožek. Ty pak rozdávali naši terénní pracovníci konkrétním klientům, nebo si je mohli vyzvednout přímo v našich centrech. Další budeme rozdělovat do konce zimního období podle počasí,“ popsala Lucie Kadlecová.

Na nohy v teple přispělo zatím 353 lidí částkou 212 037 korun. Nejvíce potenciálních bot a ponožek darovaly ženy, těch bylo 76 %. Nejčastěji zájemci volili kompletní balíček za 426 korun. Tuto částku poslalo celkem 130 dárců. Na druhém místě byl pak balíček za 90 korun.