Stát neví, jestli citlivá data odcházejí do Číny. To je třeba změnit, říká Michálek

Jakub Michálek hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Stát by měl vyžadovat certifikaci veškerého svého hardwaru, aby si jeho bezpečnostní odborníci mohli být jistí, že interní informace neodcházejí třeba do Číny. Tím si v současnosti jistí být nemohou, říká místopředseda Pirátů Jakub Michálek. V Interview ČT24 se věnoval také vztahům prezidenta s justicí. Pokud Miloš Zeman skutečně nabídl Josefu Baxovi funkci šéfa Ústavního soudu za „správné“ rozhodnutí, jak tvrdí Baxa, měl by parlament podle Michálka zahájit proces odvolání hlavy státu.

Varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před vybranými produkty firem ZTE a Huawei bylo podle Michálka na místě. Ukazuje podle něj na dlouhodobější problém chybějící certifikace hardwaru na systémech kritické infrastruktury státu.

„Bohužel ta situace je taková, že se skutečně používá i hardware, který není certifikován, tedy kde nějaká nezávislá autorita neprověřila, jak ten hardware funguje,“ popsal současný stav. Stát by měl kontrolovat nejen vlastní systémy, ale i systémy soukromých firem, u nichž si objednává služby. U softwaru jsou prý takové certifikace vyžadovány a státní správě standardně dodávány.

Piráti proto apelovali na vládu, aby navýšila zastoupení otevřeného hardwaru, tedy síťových prvků, u nichž se dopodrobna ví, jak fungují, a aby nezávislí bezpečnostní experti dokázali ověřit, že v nich není bezpečnostní trhlina. „Tak, abychom měli například jistotu, že informace, které mají zůstat uvnitř určité sítě, se nedostanou na internet nebo se nedostanou někam do Číny,“ upřesňuje.

Riziko špionáže je podle Michálka reálné a například v některých afrických státech zaznamenali, že jejich citlivé údaje jsou každý den odesílány do Číny. „To by se opravdu nemělo dít,“ je přesvědčený. Politici podle něj problém dlouhodobě ignorovali a teprve teď se objevují první kauzy. Proto je prý kolem případu tolik zmatků a rozporuplných reakcí.

Michálek si nemyslí, že by Huawei měl z Česka odejít. Je jen třeba zvýšit tlak na to, abychom měli jistotu, že v zařízeních této firmy nejsou žádná „zadní vrátka“, a aby měl její hardware certifikaci. Je přesvědčený, že tlak v obecnější rovině na větší průhlednost podnikání čínských firem u nás by mělo Česko koordinovat s partnery v Evropské unii.

Kritiku postupu Národního centra kybernetické bezpečnosti (NÚKIB) ze strany některých politiků v této věci považuje za kouřovou clonu. „Vždycky, když tady dojde k nějakému problému s Čínou, tak se objeví řekněme padesát zástupných problémů,“ myslí si. Je prý třeba řešit podstatu problému, kterou je bezpečnost.

Jestli prezident nabízel funkci za rozhodnutí soudu, měli bychom zahájit „impeachment“

Předseda pirátských poslanců mluvil také o vztahu prezidenta a justice. Řekl, že poslanci sněmovního podvýboru pro justici byli ujištěni soudci Josefem Baxou i Vojtěchem Šimíčkem, že justice je nezávislá. „I když k těm útokům nebo snahám docházelo, tak to nemělo vliv na rozhodování soudců,“ parafrázoval vyjádření soudců na jednání podvýboru, která se k tématu znovu sejde v úterý.

Podle Michálka je přijatelné, když prezident tlumočí soudcům své názory nebo názory občanů na už uzavřené kauzy nebo když kritizuje délku soudního řízení.

Nepřijatelný však podle Michálka je obchod s funkcí předsedy Ústavního soudu, z něhož Baxa obvinil prezidenta. Zeman mu prý tuto funkci nabídl za „správné“ rozhodnutí v době, kdy Baxa vedl Nejvyšší správní soud.

„Pan prezident se k tomu vyjádřil na TV Barrandov. Velmi mě překvapilo, že tyto informace nepopřel. On na to obvinění o tom kšeftu, o tom politickém obchodu, odpověděl, že pan Baxa, když mu nabídl údajně funkci šéfa Ústavního soudu, že pan Baxa přeci měl zájem o tu funkci, že sám měl zájem o tu funkci,“ podivil se pirátský poslanec. Vyvozuje z toho, že prezident nepopřel, že k nabídce obchodu funkce za rozhodnutí došlo, což je pro něj velmi vážná informace.

Pokud se prokáže, že se prezident skutečně pokusil ovlivnit rozhodnutí Nejvyššího správního soudu nabídkou funkce, tak by podle Michálka měl parlament zřídit vyšetřovací komisi a podílet se na proceduře odvolání hlavy státu. „Dosud nejsme v situaci, kdy by bylo skončeno dokazování nebo prozkoumávání té situace,“ upozornil však.

Obecně by se politici měli zaměřit na slabé místo nezávislosti justice, které pirátský poslanec shledává v procesu jmenování soudců prezidentem v některých případech bez konzultace. „Neměli bychom vymýšlet kolo, ale zkopírovat něco, co už funguje,“ navrhuje s tím, že by se měla zřídit rada pro soudnictví. Ta by podle Michálka měla dohlížet na jmenování soudců a také sjednotit a urychlit rozhodování soudů.