Brainstorming nad investicemi. Vládní rada probírala změny ve stavebních zákonech i oživení PPP projektů

Tisková konference o jednání Rady vlády pro veřejné investování (zdroj: ČT24)

V pondělí poprvé zasedala Rada vlády pro veřejné investování, jejímž cílem je koordinovat velké investiční akce. Zúčastnili se jí ministři financí, dopravy, životního prostředí a pro místní rozvoj a zástupci vybraných svazů. Debatovali o změně rozpočtových pravidel a legislativy, o specifikaci Národního investičního plánu i o PPP projektech.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) bylo první zasedání brainstormingem, kde si účastníci vyjasňovali priority. „Byli tam i zástupci developerů, Hospodářské komory, Svazu podnikatelů ve stavebnictví a další organizace,“ vyjmenoval Babiš některé členy rady.

Mluvilo se prý hlavně o legislativě, o standardech ve stavebnictví a technických normách. Na příštím zasedání by se měl objevit přehled stavu rekodifikace stavebního práva. „To je asi nejdůležitější zákon, který se připravuje a měl by jít asi v březnu na vládu,“ řekl Babiš.

Tématem byla i možná změna rozpočtových pravidel. Ministerstvo financí podle Babiše tvrdí, že by mělo být možné začínat investice do projektů bez toho, aby byly pokryty celé náklady.

Účastníci schůzky komentovali i Národní investiční plán v tom smyslu, že je především třeba specifikovat ho ze strany ministerstev do roku 2022 z hlediska cash flow.

Rada se vrátila také k projektům investiční spolupráce veřejné a soukromé sféry známým pod zkratkou PPP. „To se nám historicky tady moc nedaří,“ posteskl si premiér a zmínil, že na stole je jediný takový projekt, a to stavba D4 kolem Strakonic.

Rada požádala Hospodářskou komoru, aby připravila analýzu, do kterých investic by se takto dalo vstoupit. Výhoda PPP projektů je podle Babiše v menší náročnosti cash flow pro stát.