Nová rozhledna za 14 milionů u Jindřichova Hradce rychle chátrá. Radnice řeší, kdo za to může

Události v regionech: Nová rozhledna u Jindřichova Hradce chátrá (zdroj: ČT24)

Zastupitelé Jindřichova Hradce se nemůžou shodnout, jak budou postupovat s opravou rozhledny za městem. Stojí teprve od roku 2015 a vyšla na více než čtrnáct milionů korun. Dřevěné části stavby však rychle podléhají povětrnostním vlivům. Stavební firma odmítá zodpovědnost za nátěr, který vyhlídkovou věž dostatečně nechrání.

Rozhlednu nedaleko Jindřichova Hradce vedení města slavnostně otevřelo v roce 2015. Od té doby ztratila lesk a zčernala – a nemusí zůstat jen u estetické změny. „Myslím si, že špatný začátek byl už v projektu, špatně navržená barva. Povrch není chráněný,“ uvedl Miroslav Ledecký, který pracuje jako truhlář a dílnu má blízko rozhledny. „Materiál, do kterého jsou dřevěné části ukotvené, vyhnije. A do budoucna může hrozit samovolné odpadnutí,“ dodal.

Radnice už dlouho řeší, kde se stala chyba. Každá ze stran totiž může tvrdit něco jiného. „Jedna strana projektant, druhá strana subdodavatel, který natíral,“ nastínil radní Jindřichova Hradce Bohumil Komínek (ČSSD).

Město zadalo projekt společnosti Status, která si dřevěné prvky a nátěry objednala u jiné firmy. „Chceme předejít soudnímu sporu, navrhujeme proto finanční satisfakci i přesto, že nepřipouštíme vinu,“ reagoval František Kubů, předseda představenstva společnosti Status.

Finanční satisfakcí je 450 tisíc korun. Náklady na opravu se ale předběžně odhadují na dva a půl milionu. I přesto se radní přiklání k tomu, náhradu přijmout. „Mohlo by dojít k nějakému soudnímu sporu, který by se natáhl na delší dobu,“ dodal radní Komínek.

S tím ale nesouhlasí opoziční zastupitelé. „Nezavíral bych dveře stylem co jsme si to jsme si a my to pak za peníze daňových poplatníků opravíme za pětinásobek,“ namítl opoziční zastupitel Jindřichova Hradce Jaroslav Chalupský (Hradec srdcem a rozumem).

Město by totiž muselo díky dohodě hledat jiného viníka než firmu Status – generálního dodavatele zakázky. Ten už navíc jednu pokutu platil. A to 1,7 milionu korun za opožděné dokončení rozhledny.