Poslanci interpelovali ministry. Dostalo se i na údajné ovlivňování soudců

Poslanci měli ve čtvrtek na pořadu dne pravidelné interpelace na členy vlády. Na programu bylo také projednávání různých zpráv, mimo jiné řada informací z ministerstva obrany, které se týkají například vojenských cvičení nebo průjezdů a přeletů cizích ozbrojených sil přes Česko. Na ministra spravedlnosti mířil dotaz ve věci údajného ovlivňování soudců.

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) během interpelací odpovídal na dotaz poslance Pirátů Jakuba Michálka ke kauze údajného ovlivňování soudců.

Pokud by se podle ministra prokázalo tvrzení bývalého předsedy Nejvyššího soudu Josefa Baxy, že mu prezident Miloš Zeman naznačoval jmenování do čela Ústavního soudu výměnou za ovlivňování rozsudku, byl by to trestný čin minimálně ve stádiu přípravy nebo i pokusu.

Poslanci už na stávající schůzi řešili peněžité náhrady, které církve dostávají od státu za majetek nevydaný v restitucích. Kvůli rozhodnutí sněmovny by tyto náhrady mohly v budoucnu podléhat zdanění.

Dolní komora také přijala návrh upravující na přechodnou dobu postavení Britů v Česku pro případ, že Spojené království vystoupí z Evropské unie bez dohody. Poslanci také odhlasovali, že by děti a vnuci českých emigrantů mohli snáz dosáhnout na české občanství. Rovněž zákonodárci přehlasovali Senát a odsouhlasili změny služebního zákona.