Možný vliv předsedů soudů na verdikty je rozšířený omyl. Nic takového nelze, říká soudce Novosad

Devadesátka ČT24 o možném ovlivňování justice ze strany Hradu (zdroj: ČT24)

Přesvědčení, že předsedové soudu mají vliv na rozhodování dalších soudců, je obecně rozšířený omyl nejen mezi politiky. Předseda jakéhokoli soudu nemůže nijak ovlivnit jejich verdikt. V Devadesátce ČT24 to uvedl místopředseda Městského soudu v Praze Tomáš Novosad. Reagoval tím na rozhovor bývalého předsedy Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefa Baxy, který v něm mluvil o tom, že se ho prezident Miloš Zeman pokoušel přesvědčit, že má ovlivňovat rozhodování soudců na NSS.

„Že si politici, ale i mnozí jiní včetně médií, myslí, že za rozhodnutí jednotlivých soudců na soudě odpovídá jeho předseda a že má i tu moc daná rozhodnutí jakýmkoli způsobem ovlivnit třeba i v dobrém, je obecný omyl, který se snažíme vyvracet léta letoucí. Myslí si to leckdo, ale ono je to zcela nereálné,“ poznamenal Novosad.

Předseda soudu podle jeho slov není jakkoli schopný ovlivnit soudní rozhodnutí. „Leda je to v konkrétní věci, ve které rozhoduje sám, protože i předsedové soudů jsou soudci a také sami rozhodují. Ale jinak v ostatních případech do toho předseda zasahovat nemůže,“ dodal.

Za pravdu mu dala členka sněmovního ústavně-právního výboru Helena Válková (ANO). Ta je podle svých slov přesvědčena, že česká justice není v perfektním stavu, ale drží se stanovených procesních pravidel. „A předseda soudu nemůže zasahovat do práce svých podřízených, ale velmi nezávislých soudců,“ zdůraznila poslankyně hnutí ANO.

Baxa v rozhovoru pro Deník N mimo jiné zmínil, že mu Zeman při schůzce vyčítal některá rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Když na to expředseda soudu reagoval s tím, že jsou soudy nezávislé, hlava státu mu prý sdělila: „Ale vy jste šéf, vy to máte zařídit.“

Baxa dále uvedl, že Zeman během rozhovoru mezi čtyřma očima opakovaně zmiňoval možnost, že by si jej dokázal představit v čele Ústavního soudu. „Potom začal mluvit o soudním řízení ve věci nejmenování tří vysokoškolských docentů profesory. A bylo mi jasné, že dává dost jasně najevo, jak má být rozhodnuto,“ uvedl Baxa.

Helena Válková si bývalého předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy velmi váží, přesto nechápe právě s ohledem na procesní pravidla, proč doktor Baxa nepřišel s výhradami k Zemanovu postupu ihned poté, co ke klíčovému rozhovoru došlo. Má sama hypotézu, že svým posledním rozhovorem pro Deník N chtěl podpořit ústavního soudce Vojtěcha Šimíčka, který se předtím Týdeníku Respekt svěřil, že se ho pokoušel v rozhodování ovlivnit hradní kancléř Vratislav Mynář. 

K případu se ve čtvrtek večer vyjádřil v televizi Barrandov i Miloš Zeman. Doporučení soudcům nejsou podle něj jejich ovlivňováním, ale vyjádřením názoru. Soudci by podle hlavy státu neměli žít v izolaci od lidí. Zároveň uvedl, že hradní kancléř Vratislav Mynář jednal se soudci z jeho pověření.