V cigaretovém dýmu v Lánech se řešil brexit, ambasáda v Jeruzalémě i sjednocování společnosti

Prezident Miloš Zeman poobědval s předsedy parlamentních komor Jaroslavem Kuberou (ODS) a Radkem Vondráčkem (ANO). Hovořili o brexitu, přesunu české ambasády do Jeruzaléma, vztazích mezi Hradem a Senátem nebo nejmenování profesorů. Vondráček prý na schůzce jako nekuřák „úpěl“.

Kubera opětovně pozval Zemana do horní komory, aby přišel senátorům představit prorektora Univerzity Karlovy Aleše Gerlocha jako kandidáta na ústavního soudce. „Byl bych velmi rád narovnání vztahů mezi prezidentem a Senátem, kdyby pan prezident přišel,“ zadoufal.

Vztahy Zemana s horní komorou ochladly poté, co hlava státu opakovaně vybízela k vyhladovění, tedy omezení jejích výdajů. Leckteří senátoři patří k hlasitým kritikům mnoha Zemanových kroků.

Politici se dotkli také koordinace zahraničních cest. Podle Vondráčka klade Zeman větší důraz na ekonomickou diplomacii. Kubera uvedl, že se podobně jako prezident chystá na Slovensko. Jednat o tom budou i v širším formátu na konci ledna.

Hovořilo se také o možnosti přesídlení české ambasády v Izraeli do Jeruzaléma, což prosazuje Zeman. Podle Kubery bude snaha získat pro podobný krok i další státy. „Není dobré to uspěchat, abychom nebyli jedinými. Vypadá to, že některé země visegrádské čtyřky by se k tomu také připojily,“ uvedl šéf Senátu.

Z vnitropolitických témat Zeman podle Kubery zopakoval, že nepodepíše uzákonění sňatků gayů a leseb, pokud návrh projde parlamentem. Horní komora zase podle svého šéfa patrně jednotně odmítne ústavní zákon o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Souhlas nevymění ani za to, že by na projednávání zákonů dostala 60 dnů místo nynějších 30.

Snad se EU s Británií nějak dohodne

Politici se věnovali i tématu brexitu. „Já si pořád myslím, že nakonec dojde k nějakému slušnému rozchodu. Nedojde k tomu divokému rozchodu, je to taktika z obou stran (Británie i EU),“ předpověděl Kubera s tím, že za nejpravděpodobnější považuje odklad definitivního řešení. Nedomnívá se, že Británie uspořádá nové referendum o odchodu z Unie.

Podle Vondráčka je opravdu už „nejvyšší čas na nějaký zdravý rozum“. „Snad ty strany dojdou k nějakému řešení. Ani jeden z nás si nepřejeme tvrdý brexit. Na tom jsme se shodli,“ řekl předseda dolní komory.

Nejmenování profesorů prý nepřispívá ke sjednocování společnosti

Státníci u oběda probrali také to, že Zeman znovu odmítl jmenovat dva docenty Univerzity Karlovy profesory. „Ty jeho (Zemanovy) důvody byly relevantní, ale na druhou stranu pořád zastávám stanovisko, že nejsou hodné toho, aby se zbytečně vyvolával spor mezi prezidentem a vysokými školami,“ komentoval to Kubera.

Spíše než mluvit o tom, že společnost by se měla sjednocovat, je podle Kubery vhodnější pro to něco učinit. „A některé věci nejsou tak důležité, aby stály za vyvolání sporu, ale v tom se asi s panem prezidentem neshodnu,“ dodal. Prezidentův krok se nelíbí ani Vondráčkovi: „Prezident je konzistentní, stojí si za svým, nemůžeme spolu souhlasit ve všem.“

Zeman oznámil své rozhodnutí nejmenovat docenty Ivana Ošťádala a Jiřího Fajta z Univerzity Karlovy profesory v pondělí. Učinil tak poté, co mu soud věc vrátil k dalšímu řízení. Rektor univerzity Tomáš Zima řekl, že škola si za svým jmenovacím řízením i oběma navrženými docenty stojí a že se pravděpodobně znovu obrátí na soud. Záměr podat správní žalobu už avizoval i historik umění a ředitel Národní galerie Fajt.

Zeman odmítl podepsat jmenovací dekrety Fajta a fyzika Ošťádala už na jaře 2015. U Ošťádala mu vadily kontakty s komunistickou Státní bezpečností, u Fajta kritizoval údajnou žádost, aby mu banka prostřednictvím sponzorského daru poskytla doplatek k ředitelskému platu.

Kubera vykouřil 16 cigaret

Dechově a čichově náročnou byla schůzka pro jediného nekuřáka za stolem Vondráčka. Kubera po obědě nahlédl do krabičky cigaret a vypočítal, že jich vykouřil šestnáct. „Nevím u pana prezidenta, ale kouřil stejně. Samozřejmě pan předseda sněmovny úpěl,“ poznamenal šéf Senátu.

Navzdory tomu Vondráček vnímá setkání jako přátelské a neformální. „Já jsem říkal: příjemně strávené dvě hodiny pasivního kouření s panem Kuberou a s panem prezidentem,“ zhodnotil schůzku bývalý „společenský kuřák“.