Znovu prezidentem? Je to možné, připustil Václav Klaus, přednost ale dává nové generaci

Bývalý prezident Václav Klaus nevyloučil, že by se mohl opět ucházet o prezidentský úřad. Takovou možnost zmínil v neděli v televizi Prima. Domnívá se ale prý, že je to úkol spíše pro nové generace. K ní patří i jeho syn Václav Klaus mladší, poslanec za Občanskou demokratickou stranu. Podle svého otce se dobře názorově vyprofiloval, otázkou ale prý je, jestli by byl schopný přátelské komunikace s voliči.

„Nevím, jestli starý pán mého věku může o něco takového usilovat,“ reagoval Václav Klaus na otázku týkající se jeho případné kandidatury na prezidenta. „Tahle možnost tady je, ale myslím, že to je už úkol pro nové generace,“ dodal. Nová generace si ovšem podle něj o takovou funkci musí říct a musí se vyprofilovat.

Na dotaz, zda by hlavou státu mohl být jeho syn Václav, odpověděl, že se názorově vyprofiloval dobře a ukázal, že má odvahu foukat proti větru. „Jestli má schopnost přátelské komunikace s miliony voličů, to by se teprve muselo ukázat,“ dodal bývalý prezident.

Babiš si podle Klause kupuje voliče dárky

Václav Klaus stál v čele České republiky od roku 2003, zvolen byl i na druhé pětileté období v roce 2008. V devadesátých letech působil také jako předseda vlády. Současného premiéra Andreje Babiše (ANO) v televizním rozhovoru kritizoval.

Hlavním problémem současné vlády podle něho je, že jí chybí koncepce a celková strategie. Za Babišovými úspěchy u voličů vidí Klaus dárky v podobě například obědů pro školáky zdarma, slabost opozice a některých dobrých rozhodnutí, jako například nepodpořit pakt o migraci. Otázky týkající se premiérovy rodiny či podnikání označil za nedůležité.