Je třeba hájit hodnoty, na kterých naše společnost od roku 1989 stojí, míní šéf diplomacie Petříček

Ministr zahraničí Petříček v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Pro Českou republiku a pro ministerstvo zahraničí bude v roce 2019 mimo jiné důležité hájit hodnoty, na kterých tuzemská společnost od roku 1989 stojí. V Událostech, komentářích to řekl šéf diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD), který přitom poukázal na blížící se třicáté výročí sametové revoluce. Hlavní priority bude mít česká zahraniční politika podle něj v začínajícím roce tři – hájit zájmy občanů, posilovat bezpečnost a zvyšovat ekonomickou prosperitu.

„My jsme si v roce 1989 řekli, že se chceme vrátit do Evropy, že se chceme stát součástí západoevropských struktur – bezpečnostních, politických, ekonomických. To se nám podařilo a nyní musíme – a to chceme – lépe prosazovat naše zájmy v těchto strukturách, hájit naše zájmy v Evropské unii,“ uvedl ministr zahraničí. 

„Mám zkušenost z Bruselu a vím to z druhé strany, že Česká republika je velmi dobrým a velmi tvrdým vyjednavačem, když přijde na prosazení toho, co chce, do evropské legislativy,“ dodal šéf diplomacie.

Zájmy občanů, bezpečnost a prosperita

Hájit zájmy českých občanů v zahraniční hodlá diplomacie podle Petříčka nejen prací v mezinárodních organizacích, ale také konzulární činností. Ministr v této souvislosti zmínil otvírání nových konzulátů v Manchesteru a Miláně.

Pokud jde o bezpečnost Česka, ta podle Petříčka tkví v ukotvení zemí ve strukturách EU a NATO. I prostřednictvím těchto organizací je možné řešit příčiny problémů, jako jsou migrace, nedostatečný rozvoj či obchodní války, doplnil šéf diplomacie.

V oblasti ekonomické prosperity se chce ministr zaměřit na nové podnikatelské mise a nové trhy v Latinské Americe, jihovýchodní Asii a Africe, přičemž zdůraznil význam propojení ekonomických aktivit a rozvojové spolupráce.

Petříček mluvil také o misi české armády v Afghánistánu, která má zatím mandát do konce roku 2020. „Je důležité v tuto chvíli podporovat právě přítomností našich vojáků politický proces, který by měl vést k politickému řešení konfliktu. Po šestnácti letech vojenské přítomnosti se ukazuje, že jsou to Afghánci sami, kteří musejí najít cestu ven z tohoto konfliktu. Ale stažením vojáků nepomůžeme tomu, že se ta země nevrátí zpátky do chaosu, který tam zavládal,“ uvedl ministr.

Petříček: Programové prohlášení plním, podporu ČSSD mám

Premiér Andrej Babiš (ANO) nevyloučil obměnu vlády a právě o tom, že by se mohla týkat i Tomáše Petříčka, se v této souvislosti také mluví. Ministr podotkl, že se snaží naplňovat programové prohlášení vlády a nevidí žádný důvod k tomu, že by jeho práce měla být v nesouladu se zájmy České republiky a jejích občanů.

„V tuto chvíli jsem neměl s panem premiérem možnost hovořit o aktuálním tématu výměn ve vládě, ani s panem předsedou (Janem Hamáčkem, šéfem ČSSD – pozn. red.). Nicméně vedení sociální demokracie mi před několika týdny vyjádřilo podporu, vyjádřilo podporu směřování naší zahraniční politiky, jak byla nastavena v programovém prohlášení a jak já ji prosazuji na ministerstvu zahraničních věcí,“ dodal k tomu ministr.

Celý rozhovor s ministrem Petříčkem ve videu v úvodu článku.