Sněmovna měla jednat o EET. Nakonec ztratila den debatou o programu schůze

Sněmovna ani na pátý pokus nedokončila úvodní kolo debaty k vládní novele zákona o elektronické evidenci tržeb. Poslanci se jí věnovali asi půl hodiny, z toho část jim zabralo hlasování o návrhu klubu ANO, aby sněmovna o této předloze mohla jednat i po deváté hodině večer. Klub TOP 09 si nakonec vyžádal přestávku na poradu, čímž úterní jednání skončilo.

Poslanci měli podle původního plánu jednat o změnách v elektronické evidenci tržeb či o finanční podpoře České pošty.

Opoziční poslanci však chtěli navržený program změnit a slyšet vyjádření ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) k situaci na dálnici D1, kde stále nezačala zimní přestávka na modernizovaném úseku u Humpolce. Takovou změnu programu však vládní ANO vetovalo.

Neprojednaná vládní novela o EET se věnuje zavedení třetí a čtvrté vlny, jež zbrzdilo loňské rozhodnutí Ústavního soudu. Změna se měla týkat stánkového prodeje občerstvení bez stolů a židlí, farmářských trhů, dále služeb účetních, advokátů, lékařů a vybraných řemeslníků.

Pro poslance není předloha žádnou novinkou. Novela, která zároveň přesouvá některé služby a komodity do desetiprocentní sazby DPH, sice ještě neprošla prvním čtením, ale sněmovna se k ní vracela již počtvrté.

Poštovní novela, která byla další na řadě, by pak České poště poskytla ve splátkách celkem 800 milionů korun na pokrytí minulých ztrát základních služeb.

Nedebatovalo se ani o uprchlickém paktu OSN, jak žádal předseda SPD Tomio Okamura.