Skluz skončil až u soudu. Dvojitá zlomenina nevybočuje ze soubojů na hřišti, zní verdikt

Události: Soud dvojité zlomení nohy při fotbale nepotrestal (zdroj: ČT24)

Rozhodnutí klatovského soudu, který zprostil fotbalistu TJ Nezamyslice Františka Dlouhého obžaloby z těžkého ublížení na zdraví za faul na bývalého hráče TJ Velký Bor Daniela Beránka, budí rozporuplné reakce. K faulu došlo při zápase okresního přeboru, kdy Dlouhý skluzem nadvakrát zlomil soupeři holenní kost. Soud to ale za trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti nepovažuje.

Šlo o souboj o míč u postranní čáry. „Doběhl jsem míč u lajny, zastavil jsem si ho a otočil se čelem k bráně. V tu chvíli jsem viděl obránce metr a půl přede mnou. Pak se odrazil a skočil mi do stojné nohy,“ popisuje své zranění bývalý fotbalista.

Videozáznam kritického okamžiku neexistuje. Každopádně Daniel Beránek ležel 14 dní s nohou otevřenou, protože ji nešlo kvůli otoku sešít. „Kdyby mi ji nerozřízli, tak by mi podle doktorů odumřely tkáně a museli by mi amputovat nohu,“ dodává Beránek.

Daniel Beránek musel ležet 14 dní v nemocnici s otevřenou nohou
Zdroj: ČT24

František Dlouhý nevnímá svůj zákrok jako nijak drastický. „Mě samozřejmě mrzí, co se stalo. Ale prostě si myslím, že to nebyl nijak závažný zákrok, že to prostě byl skluz při fotbale,“ okomentoval událost pro ČT. Daniel Beránek poukazuje na to, že nohu mu protihráč zlomil zhruba v půlce lýtka. „Je jasné, že nohy neměl na zemi jako při klasickém skluzu,“ dodává v reakci.

Rozhodčí za zákrok při zápase udělil žlutou kartu. Žádné disciplinární řízení už k trestu nepřibylo, a tak se Daniel Beránek obrátil na soud. Ten 4. prosince konstatoval, že František Dlouhý trestný čin nespáchal. Případ i přesto ještě neskončil, protože se státní zástupkyně proti verdiktu odvolala.

Příklady soudních rozhodnutí o zákrocích při sportu
Zdroj: ČT24

„Není jednoznačně prokázáno, že by jednání obžalovaného bylo tak výrazně vybočující ze soubojů na hřišti,“ uvedl předseda senátu Okresního soudu Klatovy Jan Kasl. Dodal, že podle jeho názoru spor neměla řešit justice.

Postihy v rámci Fotbalové asociace ČR
Zdroj: ČT24/FAČR

Přesto však soudy čas od času podobné případy řeší. Někdy jednání končí podmínkou, jindy verdiktem o vině, ale bez uložení trestu. Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu z roku 2007 mají čeští sportovci počítat s tím, že mohou čelit trestnímu stíhání: „Některé závažnější případy totiž nelze řešit jen prostřednictvím pravidel a disciplinárních řízení jednotlivých sportovních svazů.“

Stupně disciplinárního řízení Fotbalové asociace ČR jsou pevně dány, počítají se zákazem činnosti i pokutami. „Zároveň se nepředpokládá, že by ta škodlivost byla v takové míře a v takovém úmyslu, že věděl, že může způsobit škodu a chtěl ji způsobit,“ komentuje postihy vedoucí právního oddělení FAČR Jan Pauly.