Obhajoba historického úspěchu? Evropský tým TOP 09 se místo toho před volbami tříští

Europoslanec Jaromír Štětina se rozkmotřil s TOP 09, kterou reprezentoval jak v Evropském parlamentu, tak předtím v Senátu. Kritizoval při tom svého poslaneckého kolegu a předsedu strany Jiřího Pospíšila – právě kvůli tomu, že se snaží řídit stranu a zároveň pracovat jako poslanec v Bruselu. Pospíšil kritiku odmítl a uvedl, že očekává, že bude Štětina kandidovat za jinou stranu.

TOP 09 bude v evropkých volbách za půl roku obhajovat svůj historicky nejlepší volební výsledek, kterého na celostátní úrovni dosáhla. Ukazuje se však, že straničtí europoslanci nejsou jednotní a již je jisté, že se kandidátka tentokrát bude lišit. Jistě na ní již pospolu nebudou bývalý ministr spravedlnosti, dnes předseda strany Jiří Pospíšil, a bývalý novinář, později senátor Jaromír Štětina.

„Odmítám kandidovat do Evropského parlamentu za TOP 09 navzdory velké podpoře členů ,topky‘, jejích krajských i regionálních výborů a svých početných voličů,“ napsal Štětina na Facebook. Ke svému rozhodnutí připojil kritiku Jiřího Pospíšila. Je podle něj špatně, že se Pospíšil pokouší skloubit funkce předsedy strany a poslance Evropského parlamentu. „Nese zodpovědnost za špatné výsledky v posledních obecních a senátních volbách,“ uvedl Jaromír Štětina na adresu Pospíšila, jehož vedení podle něj způsobilo v TOP 09 rozkol.

Pospíšil považuje kritiku za nekorektní

Jiří Pospíšil uvedl, že Štětinovo rozhodnutí nekandidovat již za jeho stranu respektuje, kritiku však odmítl. „Je nutné upozornit, že pan Štětina není členem TOP 09, do strany nikdy ani přes opakované výzvy nevstoupil, proto mi nepřijde korektní jeho kritika TOP 09 s mnoha nepravdivými výroky,“ sdělil Pospíšil. Poznamenal zároveň, že si myslí, že Jaromír Štětina „pravděpodobně dostal jinou, z jeho pohledu atraktivnější nabídku“. 

TOP 09 před čtyřmi lety skončila druhá ve volbách do Evropského parlamentu, když se ziskem necelých 16 procent zaostala jen o několik desetin za vítězným ANO, obě strany získaly po čtyřech mandátech. Kandidovala tehdy společně se Starosty a nezávislými, europoslancem se stal i jejich člen Stanislav Polčák, lídrem společné kandidátky byl Luděk Niedermayer. Zda budou obě uskupení kandidovat společně i letos, není zatím zřejmé. Zatímco většina parlamentních stran již podobu svých kandidátek představila, TOP 09 ani STAN zatím ne.