Do systému DROZD se letos registroval rekordní počet lidí, Čechy varoval i při útoku ve Štrasburku

Systém DROZD (Dobrovolnou registraci občanů při cestách do zahraničí) už letos využilo přes osmdesát tisíc Čechů – o třicet tisíc víc než za celý minulý rok. Potvrdilo to ministerstvo zahraničí. Díky systému můžou úřady cestovatele upozornit na nebezpečí jako teroristický útok nebo živelná katastrofa. Naposledy při útoku ve Štrasburku využilo DROZDu sedmasedmdesát Čechů. Nejvíc cestovatelů se do něj registruje v červenci, nejčastěji při cestách do Egypta, Turecka nebo Thajska.

„Zájem o registraci do DROZDu rok od roku stoupá. Zatímco za loňský rok jsme evidovali asi padesát tisíc nově registrovaných občanů, začátkem letošního prosince jich bylo už přes osmdesát tisíc,“ uvedla Hana Klučarová z tiskového oddělení ministerstva zahraničních věcí. Zároveň dodala, že v současné době je v systému zaregistrovaných přes 270 tisíc lidí.

Podle Klučarové přibývá nejvíce registrací v letní sezoně. „Češi se stále častěji vydávají na delší, dobrodružnější dovolené. Chtějí mít přehled o tom, jestli se zrovna nepohybují v nebezpečné oblasti. V případě nouze pak mají možnost se na nás obrátit,“ vysvětlila.

Nejčastěji se Češi registrují před cestou do Egypta, Turecka a Thajska

Nejvíce lidí se podle ministerstva zapsalo do systému v červenci – a nejčastěji uváděnými zeměmi byly Egypt, Turecko a Thajsko. Za poslední měsíc výrazně přibyly i vzdálenější destinace jako třeba Srí Lanka, Indonésie nebo Nový Zéland.

V souvislosti s přibývajícími teroristickými útoky se ale lidé stále častěji zapisují i při cestách po Evropě. Například při úterním teroristickém útoku ve Štrasburku ministerstvo informovalo celkem 77 cestovatelů.

Klučarová uvedla, že v případě evropských destinací se často registrují občané, kteří v zahraničí pobývají dlouhodobě kvůli práci nebo studiu. „Velký počet takto registrovaných evidujeme třeba u Velké Británie,“ dodala.

Systém vznikl po tsunami v Asii

Systém DROZD funguje od roku 2009. Černínský palác na jeho spuštění začal pracovat poté, co v roce 2004 zasáhlo jihovýchodní Asii tsunami. Při registraci cestující vyplní své osobní údaje a cíl cesty včetně příjezdu a odjezdu. Díky databázi má pak resort přehled, kde se turisté nacházejí, a v případě hrozícího nebezpečí je informují prostřednictvím SMS. 

V posledních měsících takto rozeslalo zprávu například při listopadových požárech v Kalifornii, při silné bouři na Korsice nebo v době zemětřesení a tsunami v Nové Kaledonii.

Od začátku letošního roku navíc funguje mobilní aplikace, kde lidé najdou důležité kontakty – třeba na zdravotníky, záchranáře nebo český konzulát. Nechybí ani návody první pomoci nebo rady, co dělat například při ztrátě dokladů nebo krádeži peněz.