Platy politiků vzrostou o devět procent. Novelu podepsal prezident

Platy vrcholných politiků vzrostou příští rok o devět procent. Novelu zákona v pátek podepsal prezident Miloš Zeman. Senát se normou zabýval ve středu a na sněmovní verzi nic nezměnil.

Novela počítá s tím, že platy vrcholných politiků vzrostou zhruba o devět procent, nikoli o původně schválenou pětinu. Senát na tom nic nezměnil, novelu neschválil ani neodmítl. K přijetí návrhu na postupné navyšování platů v příštích dvou letech chyběl jeden hlas.

Sněmovnou přijatá varianta počítá s tím, že základní měsíční plat poslance a senátora by se měl od ledna zvýšit o 6500 korun na 82 400 korun místo na 90 600 korun, s čímž počítala původní verze růstu platů.

Poslanci ale prosadili, že se platy zvýší pouze v návaznosti na růst průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře. Nezvýší se ale koeficient, kterým se tato mzda násobí. Zákon se týká platů představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a europoslanců.

Průměrná hrubá mzda v České republice ve třetím čtvrtletí dosáhla 31 516 korun. Nominální nárůst činil 8,5 procenta, reálný šest procent. Podle analytiků bude růst pokračovat také v závěru roku silným tempem, které příští rok jenom mírně zpomalí. Průměrná mzda se zvyšuje nepřetržitě od roku 2014, hlavně díky dobrému vývoji ekonomiky.

Obecně ale platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměr nedosáhnou. Medián mezd, který dělí zaměstnance na dvě stejně početné části, činil 27 719 korun.