Silný vítr se v Česku udrží i v neděli. Meteorologové doporučují zajistit okna, dveře i vánoční stromky

Meteorologové varují před silným větrem nad územím celých Čech i v neděli. Vítr na hřebenech Krkonoš bude už v sobotu dosahovat rychlosti přes 70 kilometrů v hodině. Kabinová lanovka z Pece pod Sněžkou přes Růžovou horu na Sněžku je sice od soboty po údržbě opět v celotýdenním provozu, ráno však začal kvůli silnému větru jezdit jen dolní úsek Pec – Růžová hora, uvedl náčelník lanové dráhy Jiří Martinec.

Silný vítr, který má po celý víkend foukat v západní polovině Čech, v neděli zasáhne i Českomoravskou vrchovinu a severovýchod Moravy. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) rozšířil své páteční upozornění, podle kterého měl být silný vítr na Českomoravské vrchovině jen v noci na sobotu a severovýchodní část Moravy měla být větru ušetřena. Podle aktuálních informací v těchto oblastech ale v noci na neděli vítr zesílí a částečně slábnout bude až odpoledne.

Vítr může podle meteorologů v nárazech dosahovat rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Výstraha před ním platí pro Prahu a Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj do nedělních 16:00. Na Vysočině, v Moravskoslezském kraji a v některých okresech Olomouckého a Zlínského kraje vítr nabere na síle v noci na neděli a stejně jako v regionech v západní polovině Čech má foukat do nedělních 16:00.

Meteorologové lidem doporučují, aby zajistili okna, dveře a předměty, které mají venku volně uložené, včetně vánočních stromů.

Na horách by měli lidé omezit túry zejména do hřebenových partií. Řidiči by měli jezdit maximálně opatrně. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. „Fouká silný vítr, nahoře do 30 metrů za vteřinu, tedy do 108 kilometrů v hodině. Vypadá to, že horní úsek nepojede ani v neděli,“ řekl náčelník lanové dráhy. V sobotu ráno byla na Sněžce mlha a teplota kolem nuly. Lanovka od 5. listopadu jezdila jen o víkendech, protože podstupovala pravidelnou podzimní údržbu.

V Královéhradeckém kraji by v sobotu mělo být oblačno, ráno a dopoledne přechodně polojasno, místy přeháňky nebo déšť, četnější na horách. Nad 700 metrů, později nad 900 metrů, by podle předpovědi měly padat srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat mezi pěti až osmi stupni Celsia, v 1000 metrech na horách kolem jednoho stupně nad bodem mrazu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Dopravu v sobotu komplikují mlhy a dešťové přeháňky

Jen se zvýšenou opatrností jsou v sobotu sjízdné některé silnice v Moravskoslezském kraji. Zejména ty ve vyšších polohách na Frýdecko-Místecku, Bruntálsku a Opavsku jsou mokré a kvůli přeháňkám je tam snížená viditelnost, jak vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Podle předpovědi meteorologů bude v sobotu v kraji oblačno, přechodně i polojasno. Odpoledne bude přibývat přeháněk, v polohách nad 800 metrů můžou být i sněhové. Nejvyšší teploty mohou dosáhnout až sedmi stupňů Celsia, na horách ale bude i pod nulou.

Mlhy, déšť a mrholení komplikují v sobotu ráno dopravu i na mnoha místech Olomouckého a Zlínského kraje. Vozovky v regionu jsou převážně holé a mokré. V okolí Šternberka na Olomoucku a v případě dálnice D46 ve směru z Prostějova na Vyškov jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Podobně jako ve Zlínském kraji na Kroměřížsku a v části Uherskohradišťska.

V obou krajích je převážně zataženo a místy fouká silný vítr. Později odpoledne na Olomoucku a večer ve Zlínském kraji se mohou místy znovu objevit přeháňky, v polohách nad 800 metrů nad mořem smíšené nebo sněhové.