Jak předcházet komplikacím v nemocnicích? Nebát se zeptat personálu, zda si umyl ruce

V českých nemocnicích se ročně nakazí 150 tisíc pacientů, deset tisíc z nich v důsledku infekce zemře. Informoval o tom Státní zdravotní ústav. Ty nejzávažnější případy, ve kterých hraje roli pochybení konkrétního lékaře nebo zdravotníka, pak obvykle končí u soudu. Lze se komplikacím vyhnout a jak? I o tom byla řeč ve čtvrteční Devadesátce ČT24.

Minulý týden liberecká nemocnice přijala devět lidí, které přivezli záchranáři ve vážném stavu s otravou krve. Výsledky testů ukazují, že by za tím mohlo být kontaminované anestetikum. Stejná bakterie byla navíc v jednom z krevních vzorků. Hygienici ale stále prošetřují i další možnosti. A leckdo se tak může ptát, jak je kontrolována kvalita zdravotnické péče a hygieny v nemocnicích.

90’ ČT24: Kvalita hygieny v nemocnicích (zdroj: ČT24)

Státní zdravotní ústav o nemocnicích mluví jako o farmách na bakterie. A jen pětaosmdesát procent zdravotníků si myje ruce tak, jak má. „Na první pohled to jako selhání vypadá, ale nic není stoprocentní, ve všech oborech vznikají chyby,“ uvedl ve čtvrteční Devadesátce ČT24 náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

  • 2008 smrt ženy po porodu na otravu krve
  • 2014 otrava těhotné ženy dezinfekčním roztokem
  • 2014 novorozenci přiotrávení fenobarbitalem

„Hygienické mytí rukou je jednou z našich priorit. My se ji snažíme monitorovat, máme tady zařízení, které ukáže, jakou máme bakteriální kontaminaci, a leckdy se i lidé, kteří si myslí, že si myjí ruce dobře, diví, co všechno tam je vidět,“ dodal náměstek.

„Případy, kdy je potřeba si ruce vydezinfikovat, jsou velmi časté. Je to dáno do určité míry individuální motivací, v některých případech dostupností dezinfekčních prostředků a kulturou toho zdravotnického zařízení,“ vyjmenoval v Devadesátce České televize důvody patnáctiprocentního selhání v základním hygienickém návyku u zdravotníků proděkan pro výuku a studium 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a ředitel Spojené akreditační komise ČR David Marx.

„Co se týká infekcí spojených s poskytováním zdravotní péče, to je celosvětově obrovský problém, odhaduje se, že v rozvinutých zemích asi pět až deset procent hospitalizovaných má infekci, která vznikla v důsledku pobytu ve zdravotnickém zařízení, u rozvojových zemí je to výrazně více,“ upozornil Marx. Podle něj je to daň za to, co moderní medicína umí. „Před sto lety toho medicína mnoho neuměla, ale byla velmi bezpečná. Dnešní medicína toho umí mnohonásobně víc, ale s tím přicházejí i rizika,“ dodal.

Lidé stále berou zdravotníky jako polobohy

Podle náměstka Prymuly se v kontrole hygieny v nemocnicích nijak nelišíme od rozvinutého světa. „Nemyslím si, že bychom byli schopni systém nastavit tak sterilně, že bychom byli schopni se bez těchto nákaz obejít. V řadě případů jsou to bakterie, které si sami přineseme do nemocnice, a kvůli oslabení našeho stavu mohou vést k potížím,“ dodal Prymula.

  • stížnost
  • 1) řediteli zdravotnického zařízení
    2) krajskému úřadu
    3) ombudsmanovi
  • žaloba

„Měli jsme takový projekt, kdy jsme pacientům ukládali, aby se ptali ošetřujícího personálu, zdali si vydezinfikoval ruce předtím, než na ně sáhl. Ta spolupráce pořád není velká, protože pacienti berou zdravotníky jako jakési polobohy, kteří chyby nedělají. Chyby ale dělá každý člověk,“ dodal Marx s tím, že nemocnice, která dobře funguje, systematicky sleduje výskyt nemocničních nákaz, ale především se snaží jim předcházet.

Riziko nákazy může eliminovat i pacient nastupující do nemocnice. „Jednak tím, že sám hlásí při přijetí případné infekce, které podle něho ani nemusí souviset s chorobou, se kterou přichází,“ upozorňuje Marx. Pacienti by se neměli bát zeptat se personálu, zda si vydezinfikoval ruce, a zeptat se, proč ne. I ostrá reakce na podobný dotaz je pak indikátorem kvality nemocnice.

A jak poznat kvalitní a nekvalitní nemocnici? „Pacient k tomu potřebuje informace o systémech, které se hodnocením nemocnic zabývají, mohou jej nasměrovat i výstupy podobných studií. V zahraničí není výjimkou, že nemocnice zveřejňují na svých webových stránkách informace o výskytu komplikací, počtu výkonů, které jsou také důležité z hlediska kvality, tam úplně ještě v České republice nejsme,“ dodal Marx.