Na ranních interpelacích nebyl ve sněmovně žádný ministr. Výjimka, ujišťoval pak Babiš

Neobvykle začal v Poslanecké sněmovně den určený pro interpelace na ministry. Dopoledne, kdy mají členové vlády odpovídat na písemné dotazy, nebyl v jednacím sále zprvu žádný z nich, později dorazil jediný. Při odpoledních ústních interpelacích bylo již trochu lépe. Premiér Andrej Babiš (ANO) při nich mimo jiné kritizoval projekt europoslankyně KDU-ČSL Michaely Šojdrové na přemístění syrských sirotků z Řecka do Česka. Sněmovna také stihla v prvním čtení schválit novelu, která rozšiřuje okruh lidí se zdravotním postižením, kteří mají nárok na dotaci na zvláštní pomůcky.

Novelu o zvláštních pomůckách předložila skupina poslanců ze sedmi klubů. Na dotaci by nově mohli mít nárok lidé s těžkým omezením pohyblivosti kvůli postižení v nohách a kvůli oběhové nedostatečnosti při onemocnění srdce.

Žádat o dotaci by mohli i lidé s prokázaným těžkým poškozením plicních funkcí. Dotace by mohla zahrnout například plošiny, rampy, schodišťové sedačky a elektrické skútry.

Novela také zvýší příspěvek na nejnákladnější pomůcky, jako jsou šikmé a svislé zvedací plošiny. Vzrostl by o 100 tisíc korun na půl milionu. Rozpočtové dopady novely odhadli autoři na 73 milionů korun.

„Současná realita u zmíněných pomůcek je taková, že buď žadatel získá nějaký další příspěvek na pořízení od některé z nadací, nebo si prostě tuto pomůcku nemůže dovolit,“ napsali v důvodové zprávě předkladatelé z řad KDU-ČSL, ANO, Pirátů, KSČM, ČSSD, TOP 09 a STAN v čele s lidovcem Vítem Kaňkovským.

Ráno nebyl ve sněmovně žádný ministr

Dopolední jednání sněmovny o písemných interpelacích pak poznamenala neúčast členů vlády. Debata navíc začala o něco později, protože v sále nebyl ráno přítomen ani jeden z ministrů, a dolní komora tak nemohla jednat. Po desetiminutové přestávce, kterou vyhlásil předsedající Vojtěch Pikal (Piráti), dorazil ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). 

Předseda pirátské frakce Jakub Michálek podotkl, že jeho interpelace na premiéra Andreje Babiše (ANO) o elektronickém spisu leží v dolní komoře od října a ministerský předseda od té doby na písemné dotazy na členy vlády nedorazil. „Mně to nepřijde už normální,“ podotkl.

Babiš se ze čtvrtečního dopoledního jednání dolní komory omluvil. Omluvu z části nebo z celého jednacího dne doručila i další desítka ministrů. Stejně postupovalo také šest desítek poslanců. „Kdyby se ministři hodnotili podle účasti, obávám se, že by splakali nad výdělkem,“ dodal Michálek.

Premiér při odpoledních ústních interpelacích na dotaz Jiřího Valenty (KSČM) řekl, že bude na ministry opětovně apelovat, aby do sněmovny chodili. Uvedl ale také, že nevidí svou práci premiéra tak, že bude stále ve sněmovně, a opět se vyslovil pro zavedení klouzavého mandátu. „Nekopu se do zadku, pracuju od rána do večera a každý se o tom může přesvědčit,“ prohlásil. Zdůraznil zároveň, že nynější situaci považuje za výjimečnou a souvisí s tím, že členové vlády ráno byli na jiných důležitých akcích.

Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik zdůraznil, že nepřítomné členy vlády neobhajuje, podotkl ale, že na interpelace nechodili ministři ani v minulých volebních obdobích, a to i za vlád ODS. „Nic nového pod sluncem,“ konstatoval.

Odpoledne, kdy probíhaly ústní interpelace, byla situace lepší, ale přesto se řada poslanců musela spokojit s tím, že místo okamžité odpovědi dostanou až později odpověď písemnou. 

Interpelace na premiéra: Záměr přesunu sirotků Babiš kritizoval, zprávou BIS se zabývá

Andrej Babiš také odpovídal na interpelaci Marka Výborného (KDU-ČSL), který chtěl vědět, kdy se bude premiér ochoten sejít s lidoveckou europoslankyní Michaelou Šojdrovou kvůli jejímu projektu na přemístění padesáti syrských sirotků z Řecka do Česka. Babiš termín nesdělil, řekl však, že „projekty a představy paní Šojdrové od samého počátku jsou nesmyslné“.

„Mluvíte o nějakém dočasném pobytu pro syrské děti u nás. Já tomu vůbec nerozumím, proč by ty děti měly sem přijít dočasně? Neznají naše prostředí, nemluví naší řečí, kdo by se o ně staral?“ poznamenal Babiš. Premiér sám prosazuje vybudování školy a školky pro zhruba 150 sirotků přímo v Sýrii a poslancům ukázal i projekt.

Vítu Rakušanovi (STAN) pak na jeho dotaz, jak bude vláda reagovat na zprávu BIS, konkrétně na údajné ruské aktivity v Česku, Babiš řekl, že neví, proč jsou politici obsahem zprávy překvapeni. „Podobná varování, o jakých se v nich píše, dostávaly všechny vlády před námi. (…) Za moji vládu můžu ujistit, že každé informační zprávě, tedy i od BIS, kterou obdržíme, věnujeme maximální pozornost,“ uvedl.

Babiš se také při interpelacích zastal své ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO). Ta je podezřelá z údajně nehospodárného nakládání s penězi určenými pro agenturu CzechTourism. „Nevidím důvod, proč by neměla být ve vládě,“ řekl. Později při interpelacích na jednotlivé ministry vystoupila i sama Klára Dostálová. Podezření odmítla a řekla, že neodstoupí z funkce – i s ohledem na to, že „nikdo nebyl obviněn, nikdo nebyl obžalován, nikdo nebyl zadržen“.