Jeden z otrávených pacientů z Frýdlantu měl v krvi stejnou bakterii jako v podezřelém anestetiku

Jeden z pacientů s otravou krve z frýdlantské nemocnice měl podle zjištění ČT v krvi stejnou bakterii, jaká byla nalezena v anestetiku Propofol. Uvedl to primář Anesteziologicko-resuscitačního oddělení (ARO) liberecké nemocnice Dušan Morman.

Při vyšetřování otrav v soukromé nemocnici ve Frýdlantu na Liberecku se ukázalo, že minimálně jedna lahvička s anestetikem Propofol byla kontaminována bakterií. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly byla minimálně v jedné lahvičce bakterie rodu acinetobacter.

To je velmi různorodá skupina asi 60 typů bakterií. Některé se vyskytují i v nemocničním prostředí a malá část může v těle významně oslabeného pacienta způsobit infekci, například dýchacích cest nebo krevního řečiště.

Testy, které mají odhalit příčinu otravy krve u devíti pacientů operovaných v nemocnici, budou ještě pokračovat.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) před riziky nesprávného užívání Propofolu opakovaně varoval. Podle mluvčí Nemocnice Frýdlant Dity Fuchsové ale stále neexistuje vysvětlení, jak se dostala jedna látka do těla devíti ze 16 pacientů operovaných různými technikami, v různé dny a různými lékařskými týmy. Lahvička, v níž se bakterie našla, byla navíc odebrána z koše na odpad.

Krajská hygienická stanice v Liberci nechtěla výsledky vzhledem k trvajícímu policejnímu vyšetřování komentovat. „Pokračujeme v epidemiologickém šetření. Ačkoli se objevila dílčí podezření, jsou i nadále prověřovány a prošetřovány všechny varianty a činěna odpovídající protiepidemická opatření. Výsledky našeho šetření předáváme Policii ČR,“ sdělila mluvčí stanice Zuzana Balašová. Již dříve testy hygieniků ukázaly, že příčinou otravy krve nebyly inhalační anestetikum ani chemické přípravky, které se používají k dezinfekci operovaného místa.

Ve vážném stavu zůstává jedna pacientka

Příznaky otravy krve mělo devět ze 16 pacientů, mužů a žen různého věku, kteří v minulém týdnu od pondělí do středy podstoupili operaci v soukromé Nemocnici Frýdlant. Šlo o různé operace – kolene, žlučníku či gynekologické. Operace prováděly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, různí anesteziologové i různé sestry.

Osm pacientů bylo hospitalizováno na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO) a jednotce intenzivní péče (JIP) v Liberci, jeden v Jablonci nad Nisou. V péči ARO liberecké nemocnice zůstává už jen jedna pacientka, která má poškozené ledviny. Zůstává napojena na dýchací přístroj a dostává dialýzu. „Její stav je nedále velmi vážný,“ řekl ve středu mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Nemocnici Frýdlant provozuje firma EUC (dříve Euroclinicum), která ji koupila v roce 2013. Od minulého týdne je operační sál nemocnice zapečetěný a operace se v nemocnici až do odvolání nedělají. Hygienici odebrali v nemocnici řadu vzorků, dělali nejen stěry z prostředí, ale vzali i vzorky dezinfekčních přípravků nebo požívaného sterilního materiálu a některých nástrojů.