Česko chce, aby ruská ambasáda snížila množství diplomatických vozů

Ministr zahraničí Petříček hostem pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Větší počet registrovaných vozidel než diplomatů není standardní situace, uvedl v pořadu Interview ČT24 ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) s tím, že Česko nyní jedná s ruskou stranou o možnosti snížit její diplomatický vozový park. Otázka velikosti vlastního diplomatického sboru v Česku je podle něj citlivým tématem, o kterém je potřeba jednat krok za krokem.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) už v listopadu v pořadu ČT Otázky Václava Moravce informoval o tom, že ministerstvo jedná s ruským velvyslanectvím o počtu diplomatů v Praze. Bezpečnostní experti totiž dlouhodobě poukazují na to, že je tuzemské ruské zastoupení vzhledem k počtu obyvatel Česka personálně předimenzované.

K danému se Petříček vyjádřil i v pondělním Interview ČT24; vysoký počet ruských diplomatů i nediplomatických zaměstnanců ruské ambasády je podle něj téma, které je potřeba řešit krok za krokem. V současnosti Praha jedná o množství vozů s diplomatickou značkou.

„My v tuto chvíli jako první krok vedeme debatu o tom, že bychom chtěli snížit počet aut, která jsou zde registrovaná s diplomatickou značkou,“ řekl šéf Černínského paláce. 

Zvyklostí je, že na jednoho diplomata připadá jedno registrované auto, uvedl Petříček. Z toho důvodu není větší počet registrovaných vozidel než ruských diplomatů běžnou situací. Jedná se však o citlivou otázku, poukázal.  

Samotný vysoký počet pracovníků ruské ambasády také není obvyklý, domnívá se ministr zahraničí. „Neříkám, že je to nutně rozšiřování vlivu, nicméně je to nestandardní diplomatická praxe,“ dodal. 

V pořadu Interview hovořil Tomáš Petříček mimo jiné také o nové výroční zprávě Bezpečnostní informační služby (BIS). Ta píše například o rostoucí aktivitě čínských zpravodajců působících pod diplomatickým krytím. Rusko pak zpráva zmiňuje v souvislosti s jeho diplomatickou misí v Praze, z jejíž velikosti těží při své zpravodajské činnosti.  

V té souvislosti například řekl, že je potřeba brát danou zprávu vážně. „Zpravodajské služby jsou zde od toho, aby nám poskytovaly informace o hrozbách pro naši zemi a měli bychom brát vážně to, co BIS, ale i třeba například vojenské zpravodajství, nám za informace poskytuje,“ uvedl.