Novorozenec v inkubátoru? Rodiče mohou potomka sledovat na kameře on-line

Události: Rodiče mohou sledovat své novorozence na on-line kameře (zdroj: ČT24)

Novorozence, kteří zůstávají v inkubátoru nebo v postýlce v pražském Motole, mohou jejich rodiče nově sledovat on-line. Stačí k tomu počítač nebo chytrý telefon. Motolská nemocnice je už třetí, která možnost sledování novorozenců nabízí.

„Část našich pacientů je ze všech možných koutů celé republiky. Rodiče nemohou z různých důvodů fyzicky každý den přiít, tak jsme přemýšleli, jak jim zpříjemnit pobyt mininka v naší nemocnici,“ vysvětlil primář novorozeneckého oddělení motolské nemocnice Miloš Černý. Podle něj ale ocení novorozeneckou televizi i ty rodiny, kteří s dojížděním problém nemají, ale nemohou trávit v nemocnici všechen čas; anebo prarodiče novorozenců.

Kamery jsou nastavené tak, aby rodiny viděly kvalitní obraz i v tlumeném osvětlení. Ke sledování novorozenců potřebují unikátní heslo. Možnost podívat se na své dítě pomocí kamery nabízí nemocnice každý den mezi sedmou a osmou hodinou večer a do budoucna by to mělo být možné častěji.

„Plánujeme rozšíření vysílacího času na hodiny, kdy se s dítětem neprovádí žádné ošetřovatelské nebo léčebné úkony,“ slibuje primář Černý.

Díky kameře mohou rodiče sledovat své novorozence v inkubátoru nebo postýlce
Zdroj: ČT24

Pořizovací cena všech patnácti kamer byla 200 tisíc korun, zaplatil je nadační fond. Rodiče mají novorozeneckou televizi zadarmo. On-line pohled do inkubátoru nabízí v Česku i další dvě novorozenecká oddělení: Fakultní nemocnice Olomouc a také ústecká Masarykova nemocnice.