Rodiny Čechů a cizinců se v neděli už po patnácté sešly u společného oběda

Třicítka českých rodin a třicet rodin cizinců žijících v Česku se v neděli hodinu po poledni sešlo u společného oběda. Patnáctý ročník projektu Rodina odvedle, který pořádá občanské sdružení Slovo 21, má podpořit integraci cizinců do české společnosti a vzájemné pochopení odlišných kultur.

Od roku 2004 se prostřednictvím projektu seznámilo podle organizátorů 1550 českých rodin a rodin cizinců, což představuje 4227 lidí, kteří měli možnost usednout k nedělním obědům, navázat nová přátelství, poznat tradice a zvyky jiných kultur.

„Máme rodiny z Ruska, z Ukrajiny, z Číny nebo z Mexika, úplně z různých koutků světa, nádherné je, že se v jeden den může setkat tolik různých lidí,“ říká asistentka projektu Soused odvedle Olga Vlasová. Do projektu se pravidelně hlásí rodiny z Arménie, Číny, Mexika, Jordánska, Senegalu, Ukrajiny, Ruska a dalších zemí.

„Mě zajímají nové známosti, noví lidé,“ říká zahraniční účastník projektu Nikolaj Čumak.

Rodiny dopředu neví, s kým poobědvají

České rodiny dopředu nevědí, z jaké země pocházejí cizinci, s nimiž se setkají. „Snažíme se synovi ukazovat svět a hodně cestujeme,“ říká Anna Schilindenbuch a její malý syn Noe ji doplňuje s tím, že důvodem jejich účasti je poznat někoho nového.

Přihlášené rodiny jsou párovány podle věku, koníčků, zájmů, jazyka a bydliště, aby mohly lépe navázat bližší vztah. Prostřednictvím asistenta se jen rodiny dopředu domluví, kdo se ujme role hostitele a kdo přijde na návštěvu. Asistent je přítomen i u samotného oběda, aby případně pomohl prolomit počáteční bariéry.

V rámci letošního jubilejního ročníku připravili organizátoři v Praze, Brně, Liberci a Ústí nad Labem společná setkání rodin, které se do projektu zapojily v minulých letech. Součástí setkání byly diskuse, kulturní program či ochutnávky tradiční kuchyně zemí, odkud cizinci do Česka přišli.