Vondráček ke kauze Čapí hnízdo: Už potřetí hrajeme stejný kus ve stejných kulisách

Radek Vondráček hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Předsedovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) se nelíbí, že se pořád řeší kauza Čapí hnízdo. Žádné nové informace se podle něj neobjevily a loňské parlamentní volby ukázaly, že trestně stíhaný premiér lidem nevadí. Představoval by si jednoznačnější podporu od ČSSD, i tak je ale rád, že vláda nepadne a ANO nemusí znovu debatovat o přijetí podpory od SPD. Česko si teď prý zaslouží hlavně klid, a proto Vondráček rozhodně nechce předčasné volby.

„Hrajeme stejný kus ve stejných kulisách už potřetí,“ řekl k současné politické krizi Vondráček. Odstartovala ji reportáž webu Seznam Zprávy, ve které Andrej Babiš mladší obvinil svého otce, že ho nechal unést na Krym, aby nevypovídal v kauze Čapí hnízdo. V ní jsou oba obviněni.

Vondráček nepovažuje reportáž za etickou a je přesvědčen, že nepřinesla žádné nové informace. Na tahu je teď policie a státní zastupitelství a politici by se prý k vyšetřování neměli vyjadřovat. Rozvíření kauzy je podle předsedy sněmovny důsledkem toho, že opozice nemá žádné jiné téma.

Průzkum ke kauze Andreje Babiše
Zdroj: ČT24

Spolupráce s ČSSD

„Se sociální demokracií jsme koaliční partneři, tak jsme předpokládali, že se k sobě budeme i partnersky chovat,“ řekl Vondráček s tím, že ANO si představovalo jednoznačnější podporu. Koaliční vláda podle něj funguje a ministři spolu komunikují na dobré a věcné úrovni, lepší než v době kabinetu Bohuslava Sobotky.

Ví o vnitřní debatě v ČSSD. „Ta byla už při sestavování vlády a v podstatě ty pozice jsou pořád stejné,“ řekl. Strategii sociálních demokratů, kteří při pátečním hlasování o nedůvěře vládě odejdou ze sálu, komentoval slovy „oblečená neoblečená, učesaná neučesaná“.

Debatu o postu premiéra řešilo ANO, když se sestavoval kabinet. Vondráček nevidí důvod otevírat toto téma znovu, protože kauza byla známá už před volbami a lidé dali ANO důvěru.

Premiér také prý plní svou roli dobře, zejména v zahraniční politice. „Nikoho tak jazykově vybaveného, který se postaví každému jinému premiérovi čelem a hájí zájmy České republiky, v tuto chvíli nemáme,“ odpověděl na dotaz, jestli je v ANO jiný kandidát do čela vlády.

Tlak stmeluje

„Platí a vždycky u nás zatím platilo, že ten vnější tlak spíše stmeluje,“ vysvětlil jednotnou podporu premiéra členy ANO. To však podle něj není známka nedemokratičnosti hnutí. Debaty se prý vedou a někdy jsou ostré. 

Jednou z nich byla i diskuze o tom, zda postavit vládu s podporou SPD. „Jsem moc rád, že tu otázku řešit nemusíme. My jsme si tu otázku vyřešili na klubu, a to byla bouřlivá diskuze. Když se to lámalo, když poprvé sociální demokracie řekla ne,“ zavzpomínal.

Sestavovat vládu byl podle Vondráčka „porod“, a proto si nedovede představit předčasné volby. „Moc bych stál o to, aby se zklidnila situace ve společnosti. Na to bychom se teď měli zaměřit,“ řekl.