Když se kult zdraví přežene, vede k nemocem, uvedl psychiatr Höschl

Fokus Václava Moravce - Léčba budoucnosti (zdroj: ČT24)

V nedávných dekádách jsme prožívali skutečně masivní orientaci na zdraví, s pozitivním i negativním aspektem, uvedl v pořadu Fokus Václava Moravce psychiatr Cyril Höschl. Pořad nazvaný Léčba budoucnosti se dále věnoval například novým lékům či tomu, co je možné v lidském těle nahradit a za jakou cenu.

Kult zdraví zažívá v dějinách lidstva své návraty i časy, kdy se těžiště přesune k duchovním hodnotám a kultům, řekl psychiatr Höschl. Kladný aspekt vidí v tom, že starat se o své zdraví je žádoucí a přispívá to k prodloužení života. Pohyb je pak dobrou prevencí kardiovaskulárních poruch a z toho plynoucích některých nervových a mozkových poruch.

Když se to však přežene, má to svá negativa. „Když bylo kultem být mladá, krásná, štíhlá a vzorem se stala Twiggy, hubená modelka, tak jsme po celé zeměkouli zaznamenali nárůst mentálních anorexií a dívek umírajících na kachexii,“ řekl.

Mladí, zdraví muži pak ve snaze budovat svou svalovou hmotu sázeli na steroidy, a to vedlo k mnoha úmrtím či například závažným poškozením jater. „Kult zdraví se zvrhnul v neskutečnou metlu nemocí,“ dodal Höschl. 

Lékař a výzkumník Pavel Martásek ke kultu zdraví a jeho vlivu na lidské zdraví podotkl, že je přímá úměra mezi tlakem veřejnosti a tím, jakým způsobem se chováme, jakým způsobem na sobě pracujeme.

Celý pořad si můžete přehrát ve videu v úvodu článku.