Soud zpřísnil dozorci trest kvůli otravě vězně metadonem, za mříže ale nepůjde

Za otravu vězně metadonem dostal bývalý dozorce z pankrácké věznice od odvolacího soudu přísnější trest. Stále jde o podmínku, místo původního půlročního však je trest jedenapůlroční. Někdější inspektor dozorců Michal Šolc i podle odvolacího soudu chyboval, když nenahlásil nadřízenému, že látku dostal jiný vězeň, a kolegy neinformoval při střídání směn.

Bývalému dozorci Šolcovi hrozily za porušení povinností až dva roky vězení, státní zástupce navrhoval roční podmínku. Obvodní soud dozorce nakonec uznal vinným a potrestal ho půlročním podmíněným trestem. Upozornil přitom, že hlavní vinu na úmrtí vězně nesla zdravotní sestra, která mu podala metadon určený jinému vězni. Odvolací Městský soud v Praze však nyní trest Šolcovi zpřísnil.

„Obžalovaný nekonal tak, jak podle předpisů Vězeňské služby konat měl. Jeho vina je značná. Kdyby poškozeného poslal k lékaři a zajistil mu řádnou kontrolu během dne, tak by ke smrti poškozeného nedošlo,“ konstatovala předsedkyně senátu pražského městského soudu Alena Makovcová. Protože ale dosud vedl Šolc řádný život, i odvolací soud se přiklonil k podmínce.

Soudy, které s podáním metadonu souvisejí, však ještě nejsou u konce. Babička a přítelkyně zemřelého po potrestaném dozorci chtějí osm milionů korun. Původně nárok vznesly přímo u trestního soudu, ten je však odkázal na civilní řízení.

Třicetiletý vězeň zemřel na Pankráci před dvěma lety na Boží hod, když pozřel dávku metadonu místo svého jmenovce, který se léčil s těžkou závislostí. Muž, který dávku dostal nedopatřením, zemřel na otok mozku a dušení. V průběhu vyšetřování vyšlo najevo, že šlo o nedopatření pouze ze strany pesonálu. Vězeň využil situace a došel si pro opiát schválně.

Michal Šolc se o záměně dozvěděl při přebírání služby. Sám odmítl, že by chyboval tím, že situaci nepředal dál. Věří, že udělal vše, co bylo v jeho silách, a řídil se ujištěním zdravotní sestry, že není třeba volat lékaře a vězeň bude pouze spát. „Chtěl bych říct, že je mi to líto, ale s těmi informacemi, které jsem měl, jsem nemohl dělat nic jiného, než jsem udělal,“ řekl i odvolacímu senátu.

Sama sestra, která látku vězni podala, uzavřela se státním zástupcem dohodu o vině a trestu, v níž přijala roční podmíněný trest. Počínání dvojice dozorců, kteří vězně omylem ke zdravotní sestře přivedli, kvalifikovala Generální inspekce bezpečnostních sborů jako přestupek.

Případ za sebou má již dvě soudní „kolečka“. Obvodní soud pro Prahu 4 napoprvé dospěl k tomu, že se Šolc dopustil kázeňského provinění a případem se měla dále zabývat Vězeňská služba. S tím však nesouhlasil Městský soud v Praze a verdikt zrušil. Obvodní soud pak ve zkráceném řízení uložil podmínku.